Доступність посилання

ТОП новини

«Знімаю хату!» Оренда житла дешевшає: причини, цифри та прогнози


Через фінансово-економічну кризу ціни на орендовані квартири у Києві знизилися, стверджують фахівці з питань нерухомості. Люди, які працювали у столиці та наймали помешкання, або втратити роботу, або пішли у неоплачувані відпустки, відтак попит на житло впав. Скільки коштує нині наймати помешкання у столиці та у провінції? Яке коливання цін прогнозують фахівці на ринку найманого житла? І які прогнози щодо цін на оренду житла?

Агентства нерухомості підтверджують зниження цін

Найдешевшу однокімнатну квартиру у Києві пропонують за 500 -550 доларів. У деяких агентствах нерухомості кажуть, що криза трохи знизила вартість орендованого житла, на 10-15%.

«Ціни дещо впали, приблизно на 100 доларів США. Зараз однокімнатна квартира без євроремонту (чиста з диваном, холодильником, телевізором та телефоном) коштує від 500 доларів, а з євроремонтом – від 600 у.о.».

«Однокімнатних немає. Двокімнатна – від 800 у.о. без комунальних послуг».
«Ціни впали. Однокімнатна, яка коштувала 800 доларів, зараз – 700 (на Оболоні)».

«Найдешевша «хрущівка» – 550, у.о. (меблі старенькі та побутова техніка, окрім пральної машинки), а трошки краща – 700 у.о.».

Оренда житла дешевшає, але обвалу цін немає

Зниження цін на ринку орендованої нерухомості не спостерігається, зазначає рієлтор Валентина Яковлева. Єдине, що нині на користь наймачу — господар готовий торгуватися, що раніше траплялося нечасто. «Якщо раніше і мови не могло бути, щоб торгуватись, то зараз уже власник готовий іти на поступки, але не значно. Якщо однокімнатна квартира коштує 700 доларів, то господар за 650 може здати. Але ніякого обвалу цін ми не бачимо. Зараз зменшився попит, адже, в основному, житло знімали люди, які приїхали в столицю працювати, а зараз повсюди скорочення».

Зниження попиту на оренду нерухомості в Дніпропетровську

Цієї осені на ринку оренди нерухомості у Дніпропетровську вперше за останні роки зафіксували зниження попиту. А втім, ріелторські компанії бадьоро заявляють, що оренда комерційної нерухомості, навпаки, користувалася попитом. У вересні-жовтні на цій ділянці оренди нерухомості навіть спостерігали пожвавлення, деякі великі компанії розширювались, відповідно й розширюючи свої офіси в центрі міста і в спальних районах. А яка нині ситуація з наймом квартир у Дніпропетровську, вивчала місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.

###########################################

Вартість наймання квартир у місті-мільйоннику не змінилася й не зміниться. За інформацією ріелтерів, найдешевше однокімнатну квартиру в Дніпропетровську зараз можна зняти приблизно за 300 доларів (у спальному районі, з мінімумом меблів і старою сантехнікою). Трохи ближче до центру – плюс ще 100 зелених.

А втім, такі ціни і впевненість у тому, що обвалу на ринку житла не буде, — тільки для офіційних коментарів журналістам. Своїм клієнтам, які бажають зняти житло, посередники крадькома радять: трохи поторгуватися зі власником квартири таки варто, знижку принаймні в 5-10% «видавити» можна.

Утім, орендодавці, йдучи на поступки, водночас ставлять нові умови: все більше власників житла, щоб квартиранти понад плату за квартиру розраховувались ще й комунальні платежі та електрику. За нових тарифів це ще приблизно 400 грн.

###########################################

Оренда житла в Криму дешевшає, однак причина – не економічна криза

Кримські ріелтори стверджують, що економічна криза жодним чином не вплинула на ціни орендованих квартир. Водночас ситуація на ринку нерухомості свідчить про зворотнє: вартість найманих помешкань падає. З вересня по листопад ціни на житло, що здається в найм, у Сімферополі знизилися приблизно на 10%. Чи пов"язане це з сезонним спадом, характерним для курорту, знає кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.

###########################################

Традиційно, у серпні, вересні і жовтні, коли у міста повертаються на навчання студенти, вартість оренди житла зростає, а у листопаді, грудні і січні – традиційно знижується.

І коливання у ціні інколи сягають 50%. Правда, цього разу вплинула інфляція, а також коливання валютного курсу. Місцеві експерти кажуть, що в Сімферополі невеликий ринок житла, що здається в оренду, і прогнозують, що якісь суттєві зміни на ньому через кризові явища можуть проявитися лише навесні, а особливо улітку, коли почнеться курортний сезон.

Зате ті ж ріелтори взнають, що банківські проблеми вже призвели до серйозного застою на ринку продажу квартир у Криму. І це вже позначилося на більш як 20% зниженні цін на помешкання на вторинному ринку жила. Очікується серйозне зниження і на первинному. Схоже, саме це потягне донизу і ціни на орендовані квартири.

###########################################

Починаючи з середини жовтня вартість орендованих квартир у Києві вже знизилася на 20% і у наступному місяці ціни впадуть ще 10%,але не більше, прогнозує співробітник однієї з рієлторських компаній Юрій Щудла. «Падають ціни на оренду офісів, особливо в центрі. А також іде тенденція до зниження цін на житло, особливо на дорогі квартири. Ще місяць тому однокімнатної квартири менше, ніж за 700-800 доларів орендувати не можна було. Зараз дуже багато варіантів за 600, є 500 і, навіть, 400 у.о..Найімовірніше, подібна ситуація зберігатиметься упродовж кількох місяців».

З початку листопада, за даними столичних рієлторів, середня вартість оренди квартир у Києві знизилася на майже 6%. Середня вартість найманого житла складає близько 800 доларів.


Чи відчули Ви коливання цін на оренду помешкання— подешевшала вартість чи зросла?
Сергій, менеджер з продажу: Я знімаю на Оболоні однокімнатну квартиру за 550 доларів, місяць тому було - 600 у.о.. Зменшились ціни в середньому на 50 доларів.
Олена, вчитель: Ціна на квартири трохи впала, оскільки попит на оренду щодня зменшується. Людей звільняють з робіт, не платять гроші, врізають зарплати і вони виїжджають з Києва.
Роман, підприємець: Ціна стабільна, не знижується і не залежить від коливань курсу долара. Наприклад, на Дорогожичах однокімнатна квартира коштує близько 500 доларів.
Оксана, менеджер з туризму: Я знімаю однокімнатну квартиру на Березняках за 400 доларів. Долар зріс, тому ціни на ринку стабілізувались.
Євген, масажист: Коли долар зріс, то відразу підняли з 500 доларів до 550 доларів. А після того, як він трохи впав і стабілізувався, я ще не платив, але обіцяють знову 500.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG