Доступність посилання

ТОП новини

«Квартирна ціна». Чи справді за декілька місяців українські квартири коштуватимуть наполовину дешевше, ніж зараз?


В умовах кризи експерти роблять суперечливі прогнози щодо цін на нерухомість в Україні. На початку наступного року квартири, хоч і не на багато, але знову подорожчають. І ніяка криза не завадить. У цьому переконують ріелтори. Натомість деякі економісти додають оптимізму охочим обзавестися новою житловою площею прогнозуючи, що на ринку нерухомості ціни обваляться. Падіння, мовляв, складе 30%, а то й 50%. Хто ж правий із прогнозистів? Чи справді за пару-трійку місяців українські квартири коштуватимуть наполовину дешевше, ніж зараз?

Квартири у Львові на вторинному ринку подешевшали на чверть

Протягом півроку ринок нерухомості у Львові призупинився. Люди не поспішають продавати добрі помешкання чи земельні ділянки. А тим паче зараз у час фінансової та економічної кризи в державі, зазначає кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.

Я зателефонувала на більше аніж 15 приватних фірм, які займаються операціями з нерухомості. Ніде не застала працівників. В одній із фірм пояснили. «Немає роботи. Заборонили кредити і все зупинилося. Нікого не буде ні сьогодні, ні завтра».

Ріелтори зазначають, що на ринку нерухомості у Львові період стагнації. Вартість квартир на вторинному ринку знизилася на 25%, зазначив в коментарі приватний підприємець Ігор. За його словами, у цьому винна паніка, яку посіяла преса кілька місяців тому, що на ринку нерухомості станеться обвал. Однак фахівець прогнозує, що внаслідок економічної, фінансової криз в Україні та світі ціни падатимуть на квартири низької якості, гарні помешкання не продаватимуть, а вищого класу «люкс» житло коштуватиме ще дорожче. Такою ситуація буде найближчий рік-два. Нині метр квадратний помешкання у Львові оцінюють 1,5 - 3 тисяч доларів.

Вартість двохкімнатної квартири площею 48 квадратних метрів ще півроку тому становила 96 тисяч доларів. Однак нині продати помешкання за такою ціною нереально.
Більшість приватних фірм, які займаються нерухомістю призупинили свою діяльність на невизначений час.

У Харкові ціни на вторинному ринку впали на 30%


У Харкові квартири дешевшають: ціна впала подекуди на третину, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода у цьому місті Юлія Журавльова. Щоправда попит на квадратні метри це не збільшило. Люди очікують кульмінації кризи і вже тоді збираються купувати ще дешевше житло.

Про те, що ціни на нерухомість падають, у Харкові говорять всі, окрім забудовників - структур зацікавлених. Хоча в неофіційних розмовах зізнаються, що уповільнюють темпи будівництва і за для цього скорочують робочий тиждень і звільняють частину будівельників. Більшість ріелтерів кажуть: реальна ціна на житло в Харкові сьогодні - та що вказані в прайсі –мінус 40%. Рівень продажу впав настільки, що будівельні компанії роблять серйозні знижки бажаючим придбати квартиру. Однак таких у Харкові небагато. Ті в кого є гроші на руках, посіли вичікувальну позицію і планують придбати житло щонайменше через рік, коли криза в Україні досягне апогею. Інші й готові були б купити квартиру зараз, але людей відлякує перспектива буди ледь не єдиними мешканцями щойно зданого будинку. За інформацією агентів з нерухомості, ціни на вторинному ринку за останній місяць у Харкові впали на 30%.

У Києві офіційно ціни тримаються також, але на практиці ...

А у столиці ситуація є схожою – офіційно ціни тримаються, а на практиці, якщо поторгуєшся, можеш розраховувати на солідні знижки. Про це розповідає експерт однієї з київських агенцій нерухомості Ангеліна. «Оскільки людині сьогодні нічого не купують, бо не мають змоги взяти кредит, то попит різко впав. Тому, навіть, якщо в когось є гроші і він готовий купити житло, то можна починати торгуватися з продавцями. При чому, як на первинному, так і на вторинному ринку. І є велика ймовірність, що ціну тобі скинуть. Але офіційно про це не заявляють. І якщо проглянути статистику по виставленим цінам – ціна не впала. А якщо і впала, то до 10%».

Нерухомість вже продається зі знижкою і зупинити обвал неможливо

«Забудовники, банкіри і ріелтори брешуть, лякаючи зростанням цін на житло. Нерухомість вже продається зі знижкою 30-50%, і зупинити обвал неможливо». Про це пише в «Економічній правді» Сергій Лямець. Те, що кредитних грошей немає ані для будівельників, ані для покупців, відомо не лише експертам. А без цих грошей немає попиту. Де ж передумови для утримання захмарних цін на квартири? Працівник однієї з київських будівельних компаній Віра Іванівна розповідає про нинішнє становище своїх колег. «Вони стоять у ступорі через те, що ніхто не продає і не купує. Та й весь ринок нерухомості впав після того, як перестали видавати кредити та депозити. Квартири подешевшали. Два-три тижні тому, до постанови Нацбанку, двохкімнатну квартиру можна було купии за 146 тисяч доларів, а сьогодні її можна купити за 118 тисяч доларів».

Що може вплинути на вартість квартир?

На вартість квартир може вплинути і відсутність кредитів, і політична нестабільність, визнає Віктор Несін, віце-президент Асоціації фахівців із нерухомості та рієлторів України. Однак при цьому він наполягає, що обвалу цін на ринку нерухомості очікувати не варто. «Обвал – це тоді, якщо вчора, коли ми лягали спати квартира коштувала 90 тисяч доларів, а прокинулися – вже 50 тисяч доларів. Я думаю, що до такого не дійде, адже наступного року буде дефіцит пропозицій з нерухомості. Тому що компанії, які в нас працюють не первинному ринку заморозили об`єкти, які повинні були здавати. Не поступлять тепер на вторинний ринок ті квартири, які повинні були поступити з первинного. Відповідно, кількість пропозицій буде набагато меншою. А за законами ринка, якщо пропозицій меншає – ціна може зростати».

Куди зараз краще вкладати гроші?


Купівля квартири була кілька років поспіль вдалим вкладенням коштів для тих, хто мав суттєві заощадження. А тепер – криза (і банківська, і ціни на нерухомість непевні, і вартість золота коливається...) Куди ж краще вкладати гроші тим, хто їх має – невже тримати у панчохах? Поради економіста Олександра Жолудя. «Найкращий варіант – вкласти в декілька депозитів в різні банки. Але потрібно пам`ятати, що за умови падіння цілої низки банків – держава не зможе повернути усім вклади у тих межах, які гарантуються Фондом гарантування вкладів. Але з усіх інших варіантів (в тому числі, й тримання готівки на руках) вкладання грошей на депозит є найкращим».

Найміцнішими бастіонами із втримання цін на квартири лишаються наразі Київ, Одеса і Крим. Продавці нерухомості тримаються тут із останніх сил. Але все одно однокімнатні «хрущовки» вже зараз подекуди пропонують придбати за 75 тисяч доларів. Кілька місяців тому це можна було зробити лише за 100 тисяч «зелених».

(КиївПрага)
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG