Доступність посилання

ТОП новини

Росія критикує Україну за відмову в демонстрації антигрузинського фільму


Спершу посольство Росії в Києві, а потім Міністерство закордонних справ Росії в Москві виступили з заявами через відмову у влаштуванні публічної демонстрації в Києві російського агітаційного відеофільму, який має на меті викласти російську версію конфлікту з Грузією і звинуватити Тбілісі в усіляких злочинах, і через заяву МЗС України з приводу цієї спроби і причетності до неї російського посольства.

МЗС Росії шкодує через зрив показу фільму, який оповідає, за твердженням російського міністерства, про «напад» Грузії на свій південноосетинський регіон, і через, як заявляє Москва, «спробу України приховати свою причетність до тих подій».

У російському зовнішньополітичному відомстві вважають, що такі «заборонні, обмежувальні дії навряд чи вкладаються в загальноприйняті норми і поняття про демократію, свободу слова, незалежність засобів масової інформації».

Російська сторона при цьому відхиляє заяви української, що фільм містить неправдиві і сфабриковані твердження, і заявляє, що, за її версією, в ньому «зібрано разом неупереджені факти і докази нападу Грузії на Південну Осетію, а також масштабних поставок Україною наступальної зброї грузинській армії».

Посольство Росії в Україні в своїй окремій заяві висловило здивування тоном заяви МЗС України, який воно назвало «грубим» і «образливим». За словами посольства, дії української сторони, яка перешкодила демонстрації згаданого фільму, «вочевидь суперечать загальноприйнятим демократичним нормам у галузі свободи поширення інформації». Посольство також заявило, що чекає від Києва на пояснення цих дій.

Перед цим Міністерство закордонних справ України різко скритикувало причетність посольства Росії в Києві до спроби публічного показу цього фільму. І в МЗС, і раніше в СБУ фільм назвали неправдивою фальшивкою, сфабрикованою російськими спецслужбами, яка до того ж нав’язує глядачеві «цинічне твердження про нібито участь громадян України у російсько-грузинському конфлікті, «незаконне постачання» Україною зброї до Грузії тощо».
XS
SM
MD
LG