Доступність посилання

ТОП новини

Європі загрожує «шредеризація»


Робота Ґергарда Шредера на російський «Газпром» дала назву явищу
Робота Ґергарда Шредера на російський «Газпром» дала назву явищу

Прага – Ледь минули три місяці від закінчення конфлікту на Кавказі, а європейські лідери вже потискають руку російського президента на саміті ЄС – Росія у Ніцці. Ні до чого не призвела остання спроба Литви нагадати Євросоюзові його власну ж обіцянку не сідати за стіл переговорів із Росією доти, доки вона не виведе свої війська на ті позиції, на яких вони були перед початком її конфлікту з Грузією. Потреба в російських енергоносіях, необхідність діалогу з Росією, важливість участі Росії у вирішенні міжнародних проблем – такі причини найчастіше можна почути серед пояснень експертів. Однак набагато рідше згадується ще одна причина: особиста зацікавленість деяких європейських політиків у потеплінні стосунків із Росією. Це явище в Європі називають «шредеризацією».

Наприкінці жовтня у розпал фінансової кризи міністр у справах бізнесу в оновленому британському уряді лорд Пітер Манделсон покидає свою країну на чотири дні. Він летить до Москви, де живе у номері за 4 тисячі фунтів із видом на Кремль. Після численних зустрічей він заявляє про нову еру в стосунках із Росією. Також він говорить, що його особиста дружба з російськими міністрами поверне довіру у стосунки двох країн.

Британська преса відразу нагадала урядовцеві, що його помітили у дружбі не лише з російськими міністрами, але і з олігархами, ще тоді, коли Манделсон був комісаром ЄС із торгівлі. У серпні він насолоджувався гостинністю алюмінієвого короля Росії Олега Дерипаски на його яхті вартістю 80 мільйонів фунтів неподалік острова Корфу. Преса також помітила, що після повернення Пітер Манделсон палко виступав проти європейських тарифів на алюміній, які гальмують бізнес наближеного до Кремля російського олігарха. Пітер Манделсон відкидає будь-які звинувачення в корупції, і говорить, що він завжди виступав проти перешкод в торгівлі.

Одночасно в таборі британських консерваторів також дійшло до скандалу, коли з’ясувалося, що після зустрічі з тим самим Дерипаскою міністр із тіньового уряду опозиції Джордж Озборн привіз 50 тисяч фунтів пожертв для партії.

Щось не так у британському королівстві? Не лише, говорять численні оглядачі.

Серед них і кореспондент журналу «Економіст» Едвард Люкас, який каже, що такий приклад відомий і німцям, і, можливо, й більше, ніж британцям, можна говорити про ціле явище. При цьому він нагадує про численні подібні історії, пов’язані з Кремлем та політиками з інших країн.

Цей оглядач називає явище «манделсонізмом». Інші ж говорять про «шредеризацію».

Вперше це явище привернуло увагу громадськості три роки тому, коли Ґергард Шредер, щойно звільнивши крісло німецького канцлера, очолив із доброю платнею проект російського газового велетня «Газпрому» з будівництва нового Північного газогону з Росії прямо до Німеччини, який він підтримував ще у функції голови німецького уряду. Відтоді Шредер часто виступає поборником російських політичних інтересів – зокрема, він виступає за те, щоб питання вступу України і Грузії до НАТО було зняте з порядку денного.

Росія «зашредеризувала» Європу й підбирається до США?

Зараз «шредеризація» досягла таких масштабів, що стала чинником європейської слабкості, говорить британський експерт із питань безпеки Джеймз Шерр. «Захід не схвалює дії Росії, але ми нічого не зможемо з цим вдіяти, бо наші «друзі» на Заході заблокують колективні дії НАТО та Європейського Союзу», – каже він.

Як боротися з цією проблемою? На думку російського опозиційного політика Бориса Нємцова, Захід має перестати робити вигляд, що вона не існує.

«Шредеризація» є серйозною проблемою для Європи. І не лише для Європи – для Сполучених Штатів також. (Недавній президент, а тепер прем’єр-міністр Росії Володимир) Путін використовує слабкості політиків. Якщо ви не готові захистити своє суспільство від корупції, він буде продовжувати таку політику не лише тут, але і в Сполучених Штатах. Вам потрібна серйозна дискусія», – застерігає російський діяч.

Інакше, як говорить президент Естонії Тоомас Гендрік Ілвес, Європа заговорить із Росією зовсім не тим спільним голосом, якого від неї очікують. «Я не думаю, що Європі так важко знайти спільний голос. Якщо ви прочитаєте слова колишнього комісара з питань торгівлі Манделсона, який після його чотириденного – чотириденного! – візиту до Москви сказав, що російська економіка в чудовій формі і тут можна заробити багато грошей, то я думаю, це і є спільний голос», – сумно констатує естонський керівник.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG