Доступність посилання

ТОП новини

Банки та позичальники на порозі війни


Київ – В Україні підраховують перші наслідки економічної кризи. Проте багато проблем іще попереду, застерігають експерти. Одна з проблем, з якою вже найближчим часом може зіткнутися українська банківська система, – криза неповернення кредитів.

За оцінками фахівців, на початку 2009 року почнуться масові відмови населення від сплати за банківськими кредитами. Причина – різке подорожчання кредитів, зазначає видання «Економічна правда».
Після запровадження мораторію на зняття внесків люди раптово перестали класти гроші на рахунки. Банки змушені були підвищити ставки. А відтак подорожчали і кредити. Після переоцінки ж нових кредитів пішла й хвиля підвищення ставок по виданих раніше.
Кредитні договори часто передбачають, що банк може підвищити відсоток по кредитах – із попередженням або без – в односторонньому порядку. Експерти сподіваються, що ця тенденція не набуде широкого розвитку у подальшому. Адже це підриває довіру до банків.
Банки – до колектора, позичальники – до суду
Статки багатьох позичальників в умовах кризи суттєво зменшилися. Опинившися перед загрозою масового неповернення кредитів, банки все уважніше придивляються до так званих колекторських фірм, що спеціалізуються на поверненні боргів.
Один із напрямів роботи щодо повернення кредитів є робота з колекторськими компаніями або відкриття власної колекторської структури, каже фінансовий експерт Олексій Капустинський. Ідеться про компанії, які вживають різних заходів для того, щоб примусити позичальника повернути кредит повністю або частково.
Але, нагадує експерт, справа в тому, що остаточне рішення завжди за судом. Тому робота з колекторськими структурами – це тільки один із напрямів психологічного тиску на позичальника. Але, каже фахівець, банки планують це застосовувати.
Натомість заступник голови парламентського комітету з питань фінансів та банківської діяльності, член наглядової ради Національного банку України депутат Василь Горбаль вважає, що дуже важливим фактором є репутація клієнта банку.
Звичайно, українські банки будуть дивитися на кредитну історію своїх клієнтів, каже він і попереджає: це означає, що кредитну історію треба формувати навіть у найважчі часи.
«А лякати людей, що там приходять якісь колекторські фірми, – я думаю, це не той метод. Мій тут посил у тому, що, сформувавши хорошу кредитну історію в банку, навіть за часів кризи, ви знайдете на майбутнє у цьому банку надійного партнера», – каже банкір.
Василь Горбаль впевнений, що більшість банків готові з розумінням поставитися до проблем своїх клієнтів. А в іншому разі треба звертатися до суду. Хоча депутат-банкір запевняє, що банки налаштовані йти назустріч позичальникам.
Кредит від МВФ – для всіх
Тим часом деякі громадсько-політичні сили вирішили взяти кредитну проблему на озброєння. Скажімо, позапарламентська партія «Братство» закликала до створення громадського руху за перегляд банками кредитних ставок.
«Наша ініціатива викликана відчуттям несправедливості», – каже лідер «Братства» Дмитро Корчинський.
За його словами, на підтримку українських банків сьогодні іде кредит Міжнародного валютного фонду – банки кредитуються під чотири відсотки. «Натомість нам вони давали дорогі кредити і дають дорогі кредити. І вимагають повернення цих грошей. Кредит МВФ дається українській державі. Українська держава – це всі ми. Тобто ми всі спричинилися до того, що банки отримали дешевий кредит. Чому ж тоді ми маємо віддавати їм дорогі відсотки?..» – каже Корчинський.
Наразі ж, як стало відомо Радіо Свобода з добре поінформованих джерел, колекторські фірми вже завалені замовленнями від банків і навіть піднімають ціну на свої послуги.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG