Доступність посилання

ТОП новини

Обама обіцяє рятувати економіку і моральний образ США


Прага – Новообраний президент США Барак Обама зробить усе можливе, щоб вивести економіку з кризи, а ще значно скоротить американські війська в Іраку і закриє в’язницю в Гуантанамо та заборонить тортури, щоб відновити моральну позицію Америки в світі. Про все це він говорив у першому після обрання на президента великому телеінтерв’ю, яке транслювалося на телеканалі CBS у неділю ввечері.

Барак Обама має цілу низку пріоритетів, за які візьметься відразу після вступу на посаду 20 січня наступного року, і один із них – економічний. За словами майбутнього президента США, після ухвалення пакета заходів економічної допомоги на суму в 700 мільярдів доларів необхідні нові законодавчі заходи, які підтримали б економіку, відновили відчуття рівноваги, але при цьому не зашкодили б «підприємницькому духові американського капіталізму і його здатності йти на ризик».

«Ми маємо зробити все необхідне, щоб економіка знову зрушила з місця. Необхідно витратити гроші вже зараз, щоб стимулювати економіку. І ми не маємо непокоїтися про дефіцит бюджету наступного року чи й іще через рік. Зараз найважливіше – це уникнути поглиблення рецесії», – наголосив новообраний керівник США.

І, сказав Обама, від самого моменту обрання він уже працює над плануванням заходів, які мають стабілізувати економіку, відновити довіру в фінансові і споживчі ринки, створити нові робочі місця, поліпшити систему охорони здоров’я і розробити нову енергетичну політику.

Усі ці заходи його майбутня адміністрація муситиме провести через Конгрес. Тим часом є й інші, котрі президент США вповноважений здійснювати самочинно своїми указами.

Серед пріоритетів – Гуантанамо, Ірак і Осама бін Ладен

І з таких Обама назвав уже обіцяне ним закриття спеціального військового центру утримання звинувачених у тероризмі на американській військово-морській базі Гуантанамо на Кубі, який нині діє за вказівками президента Джорджа Буша чималою мірою поза межами звичайного американського законодавства і в якому до утримуваних застосовують нерідко вельми тверді методики допитів.

«Я вже не раз заявляв, що Америка не вдається до тортур. І я доможуся, що ми не будемо вдаватися до тортур. Це невід’ємна частка зусиль, які мають відновити моральний образ і моральну позицію Америки у світі», – наголосив Обама.

Так само відразу ж після 20 січня, сказав майбутній президент, він скличе Об’єднаний комітет начальників штабів і свій апарат безпеки й почне здійснювати свій план скорочення кількості військ в Іраку. За його словами, це особливо важливо у світлі дедалі більших проблем у сусідньому Афганістані, куди Обама планує перевести з Іраку частину військ.

Іще один чільний пріоритет Барака Обами, «критично важливий» для безпеки США, – «раз і назавжди» викорінити терористичну мережу «Аль-Каїда» і знищити чи захопити її провідника Осаму бін Ладена.

«Залишитися нормальними»

У перебігу майже годинного інтерв’ю, в якому взяла участь і дружина новообраного президента Мішель, ішлося не тільки про найсерйозніші речі, а й про майбутнє життя родини Обами на його новій посаді, яка передбачає найвищі заходи безпеки, а водночас і безпрецедентний рівень відкритості перед суспільством.

Обама, наприклад, розповів, що вже нині не може піти до своєї улюбленої перукарні – тепер перукаря привозять до нього у «місце, адресу якого не розголошують».

За нових умов, сказав він, треба буде поборотися за те, щоб залишитися нормальними. І однією з головних турбот подружжя буде те, щоб життя в Білому домі не дуже змінило їхніх доньок, 10-літню Малію і 7-річну Сашу.

І, звичайно ж, не забули про обіцяного дівчаткам у разі батькової перемоги песика. Батьки вже домовилися з дітьми, що на песика доведеться почекати до часу, коли родина переселиться до Білого дому.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG