Доступність посилання

ТОП новини

Американські автомобільні велетні просять про порятунок Конгрес


Прага – Американські автомобільні гіганти просять врятувати їх від світової фінансової кризи. Сьогодні керівники трьох найбільших компаній автобудівників – «Дженерал Моторз», «Форд» і «Крайслер» – дають свідчення у Палаті представників Конгресу США. Напередодні вони пояснювали комісії Сенату, як проблеми галузі можуть вплинути на всю американську економіку. Але чимало конгресменів скептично ставляться до благань про допомогу від менеджерів, яких звинувачують у провальній роботі.

Нині, коли обсяги продажу американських автомобілів найнижчі за чверть століття, автомобільні велетні у Сполучених Штатах сподіваються, що від краху їх врятує пакет урядової допомоги у розмірі 25 мільярдів доларів.
Керівник компанії «Крайслер» Роберт Нарделлі у своєму виступі перед сенаторами у вівторок пояснював, що автомобільну галузь спіткали небувалі проблеми.
«Із замороженим ринком позик пересічний американець не має грошей на покупку чи на лізинг автомобіля. Водночас «Крайслер» має давати мільярди доларів на зарплату, розраховуватися з постачальниками, оплачувати медичне страхування, пенсії – це все у розмірі від 4 до 5 мільярдів доларів на місяць», – зазначив Роберт Нарделлі.
Але Білий дім і республіканці проти того, щоб давати нову позику автомобільній галузі. Ще у вересні конгресмени підготували законопроект, який мав би заохотити виробництво автомобілів із кращими екологічними показниками. Уряд пропонує використати ці гроші. Але демократи у Конгресі проти того, щоб відсувати екологію на другий план за рахунок вирішення поточних проблем. Вони радять виділити гроші автомобілістам із уже схваленого пакету в 700 мільярдів доларів, що має на меті оздоровити американську фінансову систему. Опоненти кажуть, що це лише сповільнить порятунок економіки. До того ж деякі законодавці, і демократи, і республіканці, запитують, чи взагалі варто грошовою ін’єкцією підживлювати галузь, що приречена на занепад.
Один із автомобільних гігантів може зникнути
Найбільше американських автомобілебудівників критикують за те, що вони виробляли великі машини, які споживають багато пального і які нікому не потрібні у часи економічної кризи і коливання цін на бензин. Деякі фахівці припускають, що один із трьох американських автомобільних гігантів буде змушений піти з ринку назавжди.
Лінда Меддокс — професор університету Джорджа Вашингтона, яка вивчає автомобільну галузь. Вона каже Радіо Свобода, що американські автовелетні мають нести відповідальність за те, що не змогли врахувати нових смаків споживачів. Але разом з тим експерт вважає, що якось підтримати їх варто. Справа не лише в тисячах робочих місць на автомобільних заводах, але й у супутніх галузях.
«Йдеться про кожного, від виробника запчастин до ринку реклами. Компанія «Дженерал Моторз» була одним із найбільших рекламодавців у США, якщо не в світі. Це справді як картковий будинок», – наголошує Лінда Меддокс.
Американські оглядачі звертають увагу і на те, що про соціальний пакет працівників автомобільної галузі в Японії та Європі допомагають дбати уряди, тоді як у США цей тягар ліг на плечі виробників.
Очікують, що американський Конгрес визначиться, що робити з автомобільною галуззю до кінця цього тижня.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG