Доступність посилання

ТОП новини

Економічна криза змінює звички європейських споживачів


Брюссель – Падіння біржових індексів, великі банківські банкрутства, і внаслідок цього втрати заощаджень, зупинка виробництва і втрати роботи – з цим доводиться зараз стикатися пересічним людям, незалежно від того, де вони живуть. Невтішні економічні новини вносять свої поправки до сімейних бюджетів та щоденних звичок. Радіо Свобода спробувало з’ясувати у комерційних центрах Брюсселя як реагують на кризу прості бельгійці.

Згідно з опитуваннями, більша половина населення Бельгії першим пунктом економії сімейного бюджету відзначає зменшення витрат на походи до ресторанів та кафе. Власники цих закладів справді скаржаться, що останнім часом клієнти навідуються рідше й частіше замовляють недорогі страви.
Характерно, що наслідком кризи є й поява дешевих ресторанів, де здебільшого пропонують їжу з місцевих продуктів і вилучають з меню дорогі імпортні делікатеси.
Менше одягу й більше ентузіазму на роботі
Намагаючись заощаджувати, бельгійці все менше уваги приділяють закупівлям одягу, дисків чи книг.
Колишній працівник поліції Бенуа ван Лой зазначає: «Ми живемо сьогоднішнім днем і обережніше, ніж колись, купуємо ту чи іншу річ. Вибираючи штани, наприклад, я довго вивчаю ціни. Якщо треба вибирати між штанами за 25 чи 15 євро, я беру останні».
Звички повсякденного життя 30-річного Олів’є Власхарта, бухгалтера з відомого комерційного підприємства, теж дещо змінилися. Крім обережності при закупівлях, він тепер ще й проявляє більше ентузіазму на роботі. «З огляду на нинішню економічну ситуацію, я уважніше вивчаю ціни. Моя робота стає для мене все важливішою, адже нині не час для втрати робочого місця», – каже він.
А от чоловік Сандри Дуаєн, матері 4 дітей, саме потрапив під скорочення, бо його фірма через кризу зазнала значної реструктуризації. «Ми змушені економити і поки що не плануємо витрат на подорожі. Навіть бюджет на подарунки від Святого Миколая буде обмежений. Якщо ж мій чоловік знайде роботу, то можливо, ми й поїдемо у відпустку, як це було раніше», – каже ця жінка.
Майже 50 відсотків бельгійців, опитаних місцевою пресою, мають намір менше витрачати на відпустки. При цьому вони зазначають, що або відмовляються від дорогих путівок взагалі, або ж планують скромні й короткі відпочинки на найближчих турбазах чи пляжах. Стільки ж мешканців Бельгії заявляють про намір менше витрачати на поповнення своїх гардеробів.
Економлять енергію, автопаливо і складають списки продуктів
А от 45-річна Патрісія Валлон на продуктах чи одязі не економить, зате уникає надмірного споживання енергії та автомобільного пального. «Власне, економити енергію я почала ще задовго до кризи. Тепер додаю до цього ще й пересування автомобілем. Нині я частіше вагаюся перед використанням авто, щоб не робити зайвих витрат на дизельне пальне», – зауважила Патрісія Валлон.
Разом з тим, більшість місцевих мешканців не вагаючись заявляють, що не мають наміру економити на ліках чи медицині.
Місцеві комерційні аналітики відзначають цікаві тенденції. Перша: люди все більше уваги приділяють продуктам відомих торгових марок, але зі знижками. Друга: бельгійці ретельніше планують закупівлі харчів. Вочевидь папірець зі списком необхідних продуктів психологічно захищає від спокуси купити ще щось, пояснюють аналітики.
(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG