Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» із нового року не постачатиме газ Україні без контрактів


Російський газовий монополіст розраховує, що проблема заборгованості України за газ буде вирішена до січня, заявив речник «Газпрому».

В інтерв’ю російському телеканалові «Весті» в суботу Сергій Купріянов додав, що до нового року «ще є час домовитися».

Прес-секретар правління «Газпрому» нагадав, що меморандум про співпрацю в газовій сфері, який підписали прем’єри України і Росії 2 жовтня, чітко передбачає: основною умовою для підписання довгострокових прямих контрактів на постачання газу Україні і транзит газу її територією з поступовим переходом на ринкове ціноутворення для України було повне і безумовне погашення всієї наявної заборгованості української сторони.

За його словами, цього досі так і не відбулося, і з цим пов’язана та твердість, із якою «Газпром» визначив свої наміри.

Купріянов також заявив, що між Україною і Росією насправді немає суперечностей щодо розміру боргу, хоча сторони називають цілком різні числа. За словами речника «Газпрому» Україна при цьому враховує тільки вересень і жовтень, тоді як у Росії враховують і поточні поставки, бо листопад добігає кінця, і це «істотна сума», а ще є пені і штрафи.

Таким чином, сказав він, насправді розбіжності в оцінці поточної заборгованості немає, а українська сторона говорить лише про прострочену заборгованість.

У суботу ж український тижневик «Дзеркало тижня» публікує дані джерел у «Нафтогазі України», за якими борг за газ, що його поставила Україні компанія-посередник «РосУкрЕнерго», дійсно оцінюється в 2 мільярди 250 мільйонів доларів.

У п’ятницю «Нафтогаз України» закликав припинити спекуляції навколо боргу за газ і заявив, що відповідно до оформлених документів борг за спожитий цього року газ перед компанією «РосУкрЕнерго» становить 1 мільярд 267 мільйонів доларів.

У четвер президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що Україна заборгувала за газ 2 мільярди 400 мільйонів доларів. У розмові з головою правління «Газпрому» Олексієм Міллером він доручив російському газовому монополістові стягнути з України цей борг «або в добровільному порядку, або в примусовому», повідомила прес-служба Кремля.
XS
SM
MD
LG