Доступність посилання

ТОП новини

Сезонна проблема з газом


Богдан Соколовський та Костянтин Бородін у студії Радіо Свобода
Богдан Соколовський та Костянтин Бородін у студії Радіо Свобода

Гості Свободи: Богдан Соколовський - уповноважений Президента з мвіжнародних питань енергетичної безпеки України та Костянтин Бородін - Керівник Центру енергетичних досліджень

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Шановні гості, звідки борг?
Богдан Соколовський: Борг відомо, звідки. 400 мільйонів недоплата за вересень і 860 мільйонів доларів за жовтень.
Богдан Соколовський:
Борг відомо, звідки. Про це говорили. 400 мільйонів недоплата за вересень і 860 мільйонів доларів за жовтень.
Однак «Нафтогаз України» неспроможний був заплатити за газ от саме в цій сумі…
Роман Скрипін: Так 400 плюс 860 – це аж ніяк два з гаком мільярди.
Богдан Соколовський: А українська сторона і не підтверджувала два з гаком мільярди, тому що мова йде про 1 260 мільйонів, не враховуючи штрафних санкцій, які передбачені у двосторонніх документах.
Богдан Соколовський: Mова йде про 1 260 мільйонів, не враховуючи штрафних санкцій, які передбачені у двосторонніх документах.
Роман Скрипін: Яка сума сьогодні боргу?
Богдан Соколовський: 1 260 мільйонів доларів.
Роман Скрипін: Це не враховуючи штрафних санкцій?
Богдан Соколовський: Не враховуючи штрафних санкцій.
Роман Скрипін: Плюс штрафні санкції – скільки виходить?
Богдан Соколовський: Ріні підрахунки. Але оскільки їх не озвучували сторони, то я не хотів би лякати цифрою.
Роман Скрипін: Якась таємниця.
Тобто, ми заборгували. Але скільки? Ми не скажемо, тому що ще сторони не озвучували.
Богдан Соколовський: Ні, ми сказали, скільки ми заборгували – 1 260 мільйонів доларів.
Роман Скрипін: Штрафні ж санкції теж треба повертати. Ніхто ж за нас не поверне, там молдавани або грузини.
Богдан Соколовський: Називалася цифра 250 мільйонів. Це називалася представниками НАК «Нафтогаз України».
Роман Скрипін: То виходить 1,5 мільярда.
Пане Костянтине, звідки борг?
Костянтин Бородін: Пан Богдан абсолютно правий.
Єдине, що російська сторона враховує ще прогноз на споживання в листопаді в грошовому вимірі до 900 мільйонів доларів. Втім, зрозуміло буде трохи менше. Ще додати 850 мільйонів доларів і десь воно складеться на 2,4.
Богдан Соколовський: Але некоректно враховують, тому що розрахунок за листопад має відбутися у грудні. Тобто, це поки що такий прогнозний. Можна так і за грудень говорити і називати більшу цифру .
Роман Скрипін: Тоді я хотів би запитати таке: відколи російська сторона почала вимагати передоплати за газ?
Костянтин Бородін: Вона вимагали передоплати практично весь час, відколи Україна почала несвоєчасно розраховуватися.
Богдан Соколовський: У контракті цього немає зафіксовано. Передоплата не передбачена в контракті.
Богдан Соколовський
Роман Скрипін: Чому Москва і Київ рахують по-різному? Щороку в листопаді звідкись виникає заборгованість України перед Росією за спожитий газ.
Ну, я на місці Прем’єра або Президента, прокидаючись, знімав би слухавку, дзвонив у Москву і питав: ми спожили стільки-то, а у вас є там розбіжності? У щоденному режимі.
У нас на кінець року мільярди доларів. А за умов економічної кризи таке враження, що треба останнє зняти з себе і віддати Москві.
Костянтин Бородін: Мабуть, проблема якраз у тому й полягає, що Президенту значно простіше подзвонити до Москви, ніж добитися правди від українського уряду і «Нафтогазу України».
Костянтин Бородін: Ще існує заборгованість за червень в обсязі близько 60 мільйонів доларів. Стільки ж, 60 мільйонів доларів, заборгували за липень і близько 186 мільйонів доларів ще за серпень.
До тих цифр, якими володіє Секретаріат Президента в особі пана Богдана, хотів би ще додати, що ще існує заборгованість за червень в обсязі близько 60 мільйонів доларів. Стільки ж, 60 мільйонів доларів, заборгували за липень і близько 186, якщо не помиляюся, мільйонів доларів ще за серпень.
Але, як бачите, Секретаріат Президента цих цифр не має. У цьому і проблема, що «Нафтогаз України» залишається такою втаємниченою компанією, яка от сьогодні підпорядкована фактично або ближча до керівництва уряду. Через це Секретаріат Президента не має цілком достовірних даних сьогодні.
Роман Скрипін: Ми говоримо про виконавчу владу в цілому…
Богдан Соколовський: Мабуть, трошки не так.У Секретаріаті Президента відомо про озвучені Вами, пане Костянтине, цифри.
Богдан Соколовський: Немає достовірних підтверджень, щоби визнати ці заборгованості. Більше того, є достатньо аргументів, щоб не враховувати і не рахувати це як заборгованість.
Але разом з тим відомо, що немає достовірних підтверджень, щоб визнати ці заборгованості. Більше того, є достатньо аргументів, щоб не враховувати і не рахувати це як заборгованість.
На все це одна проста відповідь: немає бажаної прозорості, тієї прозорості, про яку Президент Ющенко говорить від самого початку перебування на посаді Президента, добивається і послідовно намагається добитися прозорості на газовому ринку.
Зокрема, у лютому цього року на зустрічі Президента України Віктора Ющенка і Президента РФ Володимира Путіна було досягнуто абсолютно чіткої домовленості. Пункт 1 — це прозорість на середню і довгострокову перспективу. Пункт 2 — це врегулювання всіх питань із заборгованості. Бо вже у лютому в нас була проблема. Правда? Врегулювати і закрити тему.
Позиція нашої держави має бути дуже чітка і зрозуміла, що ми є надійний партнер, ми є надійний споживач, який сплачує відповідно до взятих на себе зобов’язань за газ, ми є надійний транзитер, тоді не буде виникати питань.
Роман Скрипін: Чому немає єдиної позиції? Київ почав говорити після того, як ми почули з вуст президента Росії Медведєва, про те, що Україна має заборгованість. Про це він говорив у бесіді з чільником «Газпрому» Міллером.
Але кілька позицій прозвучало з вуст офіційних посадових осіб або тих, хто був причетний до газових питань.
Перше. Боргу немає, спочатку сказали…
Богдан Соколовський: Кажіть, хто сказав.
Роман Скрипін: Ну, говорили: боргу немає…
Ну, чекайте. Я зараз можу помилятися де в чому, але я не добирав цитати. Якби я добирав цитати, то зараз дуже тривале було б...
Теза була: «Боргу немає».
Потім друге: борг удвічі менший. Те, що Ви озвучили, що 1,5 мільярда.
Третє: борг виник за рахунок закачування газу у сховища, а його ще не споживали. Це сказала Прем’єр уже.
Четверте: борг накопичувався від початку року. Про це сказав Юрій Бойко.
І борг буде сплачено до 1 грудня. Це новина сьогоднішнього дня. Про це сказав Дубина.
Що це за різність позицій?
Ну, якщо Ви говорите, що боргу немає… Ну, десь звучало. Борг удвічі менший – теж звучало. Чому немає єдиної позиції, що борг є, він визначається ось так, от як Ви мені тільки що розповіли. А от Росія ще вимагає 900 мільйонів, а це ф’ючерсна сплата за неспожитий газ.
Я нічого не розумію…
Богдан Соколовський: Можна довго і дуже детально відповідати на всі Ваші запитання, але краще їх адресувати авторам…
Роман Скрипін: «Нафтогаз» говорив, що боргу немає. Я згадав. Це була заява «Нафтогазу».
Богдан Соколовський: Ні, якраз представник «Нафтогазу» у той день, коли з’явилася політична заява Медведєва…
Роман Скрипін: «Нафтогаз» сказав, що борг має перед «Газпромом» «РосУкрЕнерго», а «Нафтогаз» уже розрахувався. Ось так звучало.
Богдан Соколовський: Якщо мені пам'ять не зраджує, то Триколич визнав, що НАК «Нафтогаз України» не розрахувався на суму 1 260 мільйонів. Це у той же день була така інформація.
Роман Скрипін: Добре. Чому розбіжність позицій? Тут питання не в тому, скільки винні, так?
Костянтин Бородін: Впродовж цього року і «Нафтогаз» в таку цікаву гру, що у нас боргів немає.
Костянтин Бородін:
Просто впродовж цього року і «Нафтогаз», і уряд в особі Прем’єра грав у таку цікаву гру, що у нас боргів немає, у нас все чудово, ми стоїмо на порозі підписання довгострокової угоди, от ми її буквально через кілька днів підпишемо, у нас за 3 роки перехід на світові ціни, а ще 2 роки ніби платити за світовими цінами не треба.
І настільки вжилися в цю роль. Розповідали росіянам, що немає боргу…
Позиція росіян взагалі була окремою. Річ у тому, що питання боргу на початку року, коли Україна споживала газ взагалі без жодного контракту перші 2 місяці, вона потрапила на стіл і опинилася в полі зору вищого російського керівництва, яке розпочало політичний діалог з Україною лише наприкінці лютого — на початку березня.
Костянтин Бородін
Тоді ж, у березні, «Газпром» почав гратися газовим краном, обмежувати постачання на Україну. Але Україна вже виходила з опалювального сезону. У нас падало споживання газу, і через це ми були не вразливі до цього, нас вистачало газу власного і газу зі сховищ.
І весь цей час до початку нового опалювального сезону росіяни робили гарну міну при поганих платежах і слухали, що скоро все сплатиться, незабаром будуть погашені борги.
Тепер ситуація діаметрально протилежна. Тепер Україна в розпалі опалювального сезону, тепер ми вразливі до відключення. Саме тому виникла ця ситуація саме зараз…
Роман Скрипін: Я питав: чому така розбіжність позицій?
Має бути хтось один, хто говорить про позицію України в газовому питанні. Не може говорити про це Бойко, Дубина, свою позицію мати Президент і свою — Прем’єр. Це послаблює позицію України де-факто.
Одна персона має про це говорити…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG