Доступність посилання

ТОП новини

«Майор» став мером Феодосії?


Новий мер Феодосії Олександр Бартенєв (архів, 2007 р.)
Новий мер Феодосії Олександр Бартенєв (архів, 2007 р.)

Сімферополь – Перемогу на позачергових виборах міського голови одного з найбільших міст Криму – Феодосії отримав висуванець Партії регіонів.За нього проголосували понад 21 тисяча феодосійців – майже 75% з усіх виборців. Явка на дільницях була низькою, не перевищила 34%.

За посаду мера Феодосії боролися 7 кандидатів, більшість з яких — самовисуванці. Але головна боротьба розгорнулася саме між партійними претендентами на мерське крісло. Друге місце посів комуніст, контр-адмірал у відставці Анатолій Ситков – майже 18%, третє – у висуванця БЮТу, підприємця Романа Родіонова – менше 3%.
Голова Феодосійської територіальної виборчої комісії Євген Рибальченко, який до виборів працював помічником Олександра Бартенєва, заявив, що голосування пройшло буз суттєвих порушень. Була лише зафіксована спроба агітації у день виборів за кандидата-комуніста, але її швидко перепинили.
Лідер Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников, який посів 4 місце, в інтерв‘ю Радіо Свобода сказав, що формально
тервиборчком виконав календарний план основних заходів з підготовки і проведення виборів. Але фактично більшість кандидатів були позбавлені можливості проведення агітаційної кампанії на необхідному рівні, оскільки профінансований виборчий процес був лише за тиждень до дати голосування. До цього голова територіальної виборчої комісії неодноразово заявляв про ймовірність зриву виборів міського голови, що, на думку Шувайникова, і спричинило апатію виборців.

Герой і «авторитет» в одній особі?
52-річний член Партії регіонів, депутат Верховної Ради АРК (фракція «За Януковича!») Олександр Бартенєв з 1996 р. очолює Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами, до цього був військовослужбовцем. Службу завершив у званні майора Збройних сил України. Тепер вважається одним із найбагатших людей Криму, має імідж щедрого мецената. У 2004 році він був довіреною особою кандидата у президенти України Віктора Януковича. Тоді ж чинний Президент Леонід Кучма присвоїв йому звання Героя України.
Але вже наступного 2005 року новопризначений міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко назвав Олександра Бартенєва серед тих, хто причетний до криміналітету. Міністр навіть повідомив, що у того в кримінальних колах є кличка «Майор». Втім, Олександр Бартенєв зі спростуваннями не поспішав, до суду на Юрія Луценка не подавав. Уже наступного року він став депутатом кримського парламенту за списком виборчого блоку Партії регіонів і Російського блоку «За Януковича!».

Колишній мер Феодосії Володимир Шайдеров, якого тричі – в 1998, 2002, 2006 роках – обирали феодосійським міським головою і який відверто конфліктував із «регіоналами», 8 березня поточного року раптово помер під час участі у футбольному матчі. Верховна Рада України призначила вибори мера Феодосії на 30 листопада.
(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG