Доступність посилання

ТОП новини

У Криму вшанували жертв Голодомору


Крим пам’ятає жертв Голодомору.
Крим пам’ятає жертв Голодомору.

Сімферополь – Попри спротив активістів проросійських та лівих організацій, у Криму теж ушановували жертв Голодомору 1932-33 років. Тоді Кримський півострів входив до складу Російської Федерації і Голодомору тут не було. Однак від голоду і в Криму масово вмирали. Це були втікачі з південних областей тодішньої Української РСР.

Упродовж останнього тижня у селах Цілинне, Мирнівка, Побєдне, Ясна Поляна, Пахарівка, Ізумрудне Джанкойського району відкрили меморіальні знаки, присвячені пам`яті жертв Голодомору в Україні.

Маленькі, дуже прості і невибагливі, ці пам‘ятники збудували самі селяни. Деякі з них — повоєнні переселенці з українських регіонів, самі пережили Голодомор чи втратили рідних. А дехто ще пам’ятає, як втікачі з південних областей тодішньої Української РСР, прорвавшись через загороджувальні загони НКВС, сотнями і тисячами помирали на вулицях кримських сіл і міст.

У часи Голодомору Крим був у складі Російської РФСР, і тут голоду дивним чином не було, хоча більша частина півострова перебуває у
тій же кліматичній зоні, що й Одещина, Херсонщина і південь Запоріжжя.

Та все ж тисячі людей у Криму померли від голоду, а оскільки це були немісцеві, то й могили їхні не збереглися, розповів перший заступник постійного представника Президента України Євген Драп’ятий.

Ліві були проти вшанування убитих комуністами людей

За ініціативою Представництва Президента, в Криму побувала Свічка пам’яті, попри те, що місцеві комуністи намагалися зірвати акції зі вшанування жертв Голодомору.

У селі Цілинне їм вдалося вивести на пікет 20 осіб, а в Сімферополі, де у переповненому залі Кримського Українського театру відбулася прем’єра спектаклю «Маршрут товариша Сталіна», комуністи разом із «вітренківцями» на мітинг вивели не більше півсотні прихильників. Стільки ж лівих мітингували проти вшанування пам’яті загиблих і в Севастополі.

Півтисячі севастопольців і моряків українського флоту в суботу провели жалобний мітинг і запалили свічки. Глава Севастопольської адміністрації Сергій Куницин заявив під час заходу, що Голодомор завжди буде страшним нагадуванням: будь-яка політика, яка вимагає людських жертв, – аморальна, антинародна і злочинна. Він закликав не політизувати трагедію, наголосивши, що «голодне лихоліття» 1933-го – не просто історичне минуле, «а незагоєна фізична і духовна рана народу».

У ці дні у християнських храмах усіх конфесій, а також у всіх мечетях півострова пройшли поминальні молебні.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG