Доступність посилання

ТОП новини

Голови МЗС країн ОБСЄ обговорюють відносини Заходу й Росії


Одна з центральних тем засідання міністрів закордонних справ країн ОБСЄ в Гельсінкі – російсько-грузинський конфлікт у серпні цього року, який ускладнив відносини Заходу та Росії.

«Тепер погана новина – конфлікт і війна в Грузії. Такого я більше не хочу бачити ніколи. Вперше в житті я близько зіткнувся з війною. І це наповнило мене вірою – ми для того тут й існуємо, щоб вирішувати такі конфлікти», – зазначив голова МЗС Фінляндії, яка зараз головує в ОБСЄ, Александер Стубб.

Організація з безпеки і співпраці в Європі, зокрема, наполягає на тому, щоб Росія переглянула своє рішення про визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії.

«Від імені всіх 27 країн Євросоюзу хочу ще раз підтвердити наше засудження одностороннього визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії», – заявив міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер.

Москва відмовляється переглянути рішення і, зі свого боку, виступає проти незалежності Косова та розміщення елементів системи протиракетної оборони США в Європі.

Крім того, на порядку денному зустрічі – ситуація в Нагірному Карабаху. Міністри закордонних справ країн ОБСЄ також мають підтвердити, що Казахстан буде головувати в організації в 2010 році.

XS
SM
MD
LG