Доступність посилання

ТОП новини

Війську України – 17 років. І багато старих-нових проблем...


Київ – В Україні відзначають 17-річницю створення Збройних сил. За цей час вони пережили масштабне скорочення. Проте скорочена армія не стала суттєво боєздатнішою. Навпаки, експерти стверджують, що проблеми в армії стає все більше.

Наприкінці 1991 року Україна отримала у спадок від Радянського Союзу майже 800-тисячне військове угруповання. На його базі і було створено Збройні сили України. Зараз, згідно з законом України «Про чисельність Збройних Сил України на 2008 рік», вони становлять 191 тисячу осіб, зокрема 148 тисяч військовослужбовців.

Ціна питання

Найбільшою проблемою українських Збройних сил, а відтак і національної безпеки є хронічний брак фінансування. Національна безпека України страждає від нездатності влади забезпечити належну модернізацію у сфері оборони, каже директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

«Країна, яка півтора десятиліття не опікувалася технічною модернізацією сектору оборони, перебуває серед аутсайдерів і явно ослаблених у військовому значенні держав», – стверджує експерт. За його словами, державна програма розвитку Збройних сил України на 2006-2011 роки недофінансована вже на 6 мільярдів гривень.

При цьому Валентин Бадрак наголошує, що геополітична обстановка в регіоні помітно погіршилась, а в України практично відсутні зовнішні гарантії безпеки. «Серед іншого, 2008 рік показав, що гарантії безпеки, які дали їй США і Росія при ядерному роззброєнні, давно забули», – нагадує директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння.

Значною мірою саме браком фінансування пояснюють чимало небезпечних та катастрофічних моментів, що їх створювали військові. Достатньо лише загадати катастрофу під час авіашоу у Львові, або влучення ракет у цивільні об’єкти і вибухи на артилерійських складах та арсеналах. В усіх цих випадках були жертви серед мирного населення.

Кавказькі уроки

Чи готові ці молоді хлопці захистити Україну?
Після російсько-грузинського конфлікту українські Збройні сили провели масштабні навчання, на яких, як кажуть військові, було враховано останні події на Кавказі.

Також відбулася передислокація частин армії ближче до російського кордону. При цьому міністр оборони Юрій Єхануров заявив, що «планові передислокації підрозділів і військових частин Збройних сил України не несуть ніякої загрози Російській Федерації».

Після конфлікту на Кавказі керівництво держави фактично відмовилося від плану переведення армії на контрактну основу з 2010 року. Щоправда, Президент і Верховний головнокомандувач Віктор Ющенко пояснив це неспроможністю уряду забезпечити вирішення цього питання.

«У діючих документах записаний строк – кінець 2010 року, – зазначає голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко. – Його поки ніхто не скасовував. Проте мені зрозуміло, що цей строк не буде витриманий. Очевидно, що завершувати процес створення професійної армії буде вже інший президент».

Політики «войовничіші» за військових

Проте, не лише негаразди з фінансуванням створюють проблеми для національної безпеки. Зокрема, в інтерв’ю Радіо Свобода посол США при НАТО часів президента Білла Клінтона Роберт Гантер висловив думку, що збільшення видатків на оборону не допоможе Україні вступити до НАТО. Натомість небезпекою для української незалежності є чвари українських політиків.

Між іншим, армія також є сферою політичних баталій. Скажімо, міністр оборони Юрій Єхануров із нагоди дня Збройних сил не лише роздав нагороди, а й наклав стягнення. Зокрема, позбавив депутата-регіонала Валерія Коновалюка звання «підполковник запасу». Як пояснюється у наказі, таке рішення ухвалене у зв’язку з тим, що присвоєння Коновалюку попередніх звань офіцера запасу відбулося із порушеннями закону.

Коновалюк є головою комісії Верховної Ради з перевірки фактів постачань Грузії української військової техніки. Він неодноразово заявляв, що комісія виявила факти незаконних постачань до Грузії української зброї.

Варто також відзначити, що екс-міністр оборони, а нині голова профільного парламентського комітету Анатолій Гриценко став одним із найзатятіших опонентів Президента Віктора Ющенка. Проте і Єхануров, і Гриценко – цивільні люди. А вплив військових на політику є мінімальним.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG