Доступність посилання

ТОП новини

У лютому-березні Україні загрожують соціальні катаклізми - експерт


Поглиблення економічної кризи призведе до серйозних соціальних катаклізмів, які при песимістичному сценарії проявляться вже в лютому-березні 2009 року.

Таку думку в коментарі «Дзеркалу тижня» висловила директор Інституту демографії і соціальних досліджень, член-кореспондент НАН України Елла Лібанова.

За її словами, при песимістичному сценарії «серйозні соціальні катаклізми» проявляться вже в лютому-березні 2009 року.

«Сім’ї перестануть платити за те, що вони можуть отримати без грошей. Продукти в магазині без грошей їм навряд чи дадуть. А ось виселення з квартир або ж відключення газу, електрики із завтрашнього дня не почнеться, тому спочатку перестануть платити за житло», – пояснила Е. Лібанова.

За цим, на її думку, слідує крах у сфері послуг, оскільки «люди почнуть відмовлятися від послуг хімчисток, пралень, ресторанів».

«Криза сильно торкнеться і фінансового сектора цієї сфери: страхові, туристичні компанії, пенсійні фонди», – прогнозує експерт.

«Якщо гроші закінчаться в лютому-березні і з’явиться лідер, який організує і поведе людей, це загрожує серйозними соціальними катаклізмами. Тоді ми пригадаємо і шахтарів під Кабміном, і інші події з нашого недавнього минулого», – прогнозує експерт.

«Якщо ж гроші закінчаться в кінці весни, розвиток піде за м’якшим сценарієм. Люди будуть зайняті своїми присадибними ділянками і дачами, їм буде не до протестів. Швидше за все, відбудеться повернення до натурального господарства», – припускає Е. Лібанова.

XS
SM
MD
LG