Доступність посилання

ТОП новини

Лех Валенса: «Нам потрібні не тільки ракети, а дух!»


У Польщі проходить міжнародна конференція «Солідарність майбутнього».

У Ґданську зібрались, зокрема, Далай-лама, Жозе Мануель Баррозу, Ніколя Саркозі і Лех Валенса, який відзначає 25-річчя присвоєння йому Нобелівської премії миру.

На конференції Лех Валенса вперше вручив нагороду свого імені. Її лауреатом став король Саудівської Аравії Абдалла за заслуги в будівництві атмосфери діалогу між релігіями і за благочинну діяльність.

«Король Абдалла закликав шукати згоди у всьому: в тому числі в тому, що торкається розколів у самому ісламі», – запевнив у вітальній промові колишній прем’єр Польщі Ян Кшиштоф Бєлєцкі.

Сам Лех Валенса закликав європейців до більшої солідарності: «Нема ніяких шансів зміцнити європейську єдність доти, доки ми не зрозуміємо простих речей: не тільки економіка, солдати, ракети важливі, а насамперед – дух! Дух є сильніший! Без розуміння цього нічого не вийде!»

Про те, що ідея солідарності є актуальною в Європі як ніколи, говорив і голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. За його словами, це ще раз чітко показала нинішня економічна криза.

Між тим колишній президент СРСР Михайло Горбачов, який виступив з відеозверненням до учасників зустрічі, підкреслив, що, вшановуючи Леха Валенсу, не можна забувати і про генерала Войцеха Ярузельського, партійного і урядового керівника соціалістичної Польщі, який запровадив у своїй країні 1981 року надзвичайний стан у намаганні придушити профспілковий рух Леха Валенси «Солідарність»; Ярузельський же був президентом Польщі в час занепаду соціалістичного режиму 1989 року, що його врешті спричинила «Солідарність» Валенси. Без Ярузельського, за словами Горбачова, «не було б круглого столу і мирного демонтажу комуністичної системи».
XS
SM
MD
LG