Доступність посилання

ТОП новини

Музика в американських тюрмах: тортура чи тиск?


Прага – Група музикантів протестує проти того, що їхні пісні використовують під час допитів в американських тюрмах, включно з сумнозвісною в’язницею Ґуантанамо. Американські військові підтверджують, що використовували музику як метод ненасильницького тиску на підозрюваних. Але музиканти хочуть покласти край такій практиці. Кампанія протесту припала на час досудових слухань у справі п’яти осіб, яких звинувачують у причетності до терактів у США 11 вересня 2001 року.

В американських тюрмах лунали різні мелодії, включно з піснями з популярних американських дитячих серіалів, таких як «Барні» і «Вулиця Сезама». Про це заявляє британська правозахисна група «Ріпрів», що дбає про захист в’язнів, включно з тими, хто сидить у тюрмі Ґуантанамо. Щоб заборонити музику у в’язницях, правозахисники влаштували кампанію протесту під назвою нульова децебелла, іншими словами, тиша.

Представниця організації Хло Девіс каже, що ув’язнені скаржаться на те, що втрачають глузд, коли їх, так би мовити, обробляють звуком. «Їхні руки часто приковують до землі, тримають у темряві і лише сильно світять прожекторами. Це за екстремальної температури. Так людей тримають годинами, днями, з музикою, яка лунає з величезного гучномовця», – описує правозахисниця.

Такі методи не нові. У 1970-ті роки у Великій Британії у такий спосіб обробляли звуком деяких ірландських ув’язнених. Європейський суд з прав людини вирішив, що така практика, разом із позбавленням сну, принижує людей і є негуманною, але разом з тим не є тортурою.

«У декого склалося хибне враження про Ґуантанамо»

Американські військові схвалили використання музики щодо ув'язнених в Іраку у 2003 році. Тоді пояснювали, що це робиться для того, щоб «створити страх» і дезорієнтувати затриманих.

Командувач військовою базою Ґуантанамо, контр-адмірал Девід Томас заявив цього тижня журналістам, що нині ув’язнених не обробляють музикою, але не виключив, що така практика може продовжитися у майбутньому. Томас запевнив, що загалом умови утримання добрі: «У декого склалося хибне враження про Ґуантанамо. Умови утримання тут світового рівня, вони безпечні і гуманні».

Щоправда, не всі музиканти проти того, щоб їхні пісні використовували під час допитів. Барабанщик Стів Бентон з гурту «Драунінґ Пул» підтримує американські війська в Іраку. Він каже, що для нього це честь думати про те, що пісні гурту можуть допомогти зупинити такі теракти як 11 вересня.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG