Доступність посилання

ТОП новини

Чи солодке життя у латвійських кондитерів?


Рига – Солодощі латвійської кондитерської фабрики «Laima», як і Ризький бальзам та косметика «Dzintars» залишаються брендом Латвії. Цукерки та шоколад цього підприємства користуються значним попитом. Латвійці звикли, що одним із найкращих подарунків є солодка продукція марки «Laimа». Незважаючи на економічну кризу, підприємство розвиває виробництво та планує представити свою продукцію і в Україні.

У 1870 році німецький виробник Теодор Ріґерт заснував першу кондитерську фабрику в Ризі. На початку ХХ століття фабрика отримала назву «Laima». Це слово у перекладі з латиської означає «щастя». Можливо «щаслива» назва підприємства і дозволила йому пережити різні часи і випускати солодку продукцію, яка вже майже 140 років тішить не тільки малечу, а й дорослих.
Традиції підприємства залишилися незмінними і, як у давні часи, сьогодні для виготовлення своє продукції латвійська кондитерська фабрика використовує какао-боби, вирощені у далекій африканській країні Ґані.
Щасливий шоколад для гарного настрою
Торговельна марка «Laima» зараз представлена понад 250-ма кондитерськими виробами, але візитною карткою фабрики є чорний шоколад «Laima», який вміщує 70% какао.
Доведено, що чорний шоколад сприяє виробленню в організмі серотоніну – гормону щастя. До того вчені виявили, що він корисний для зубів, підтримує імунітет, зміцнює серцево-судинну енергію та збільшує сексуальну. Отож, зрозуміло, чому латвійський шоколад виробництва «Laima» користується такою популярністю.
Керівник експортного відділу підприємства Ієва Янсоне зазначає: «Заходите в магазин – бачите «Laima». Лягаєте спати – бачите «Laima», встаєте також «Laima». Ми є одним із найбільших кондитерських підприємств в усій Балтиці, а в Латвії ми безумовно домінуємо. За оцінками населення, у сфері продуктів харчування – ми на першому місці».
Навіть запах шоколаду сприяє гарному настрою. Можливо тому, прийшовши працювати на фабрику, люди залишаються тут надовго. Спеціаліст цеху виготовлення зефіру Надія Кокнере каже, що на «Laima» багато людей, які працюють тут роками. Приваблюють їх стабільність, умови праці та соціальні гарантії.
«Маємо, що запропонувати українському споживачу»
Компанія виробляє 15 тонн солодощів щороку. Експерти відзначають, що успіху бренду сприяє його назва, дизайн, а також якість продукції, яку «Laima» постачає до Литви, Естоніі, Німеччини, Узбекистану, Росії. Збирається також і в Україну.
Керівник експортного відділу підприємства Ієва Янсоне розповіла, чим може зацікавити латвійська продукція українського споживача: «Незважаючи на те, що в Україні є багато виробників шоколаду, наша продукція трішки відрізняється за смаком. Ми можемо запропонувати українському споживачеві те, що він не зможе знайти на власному ринку. Ну і друге – ми працюємо з натуральними інгредієнтами, зокрема це журавлина, чорниця».
Економічна криза в Латвії не оминула і кондитерів. Ухвалене латвійським урядом підвищення податків з наступного року, призведе до підвищення ціни на продукцію. Однак, за словами, працівників підприємства, «Laima» працювала у різні часи. А оскільки солодощі покращують настрій і рятують від депресії, то на лаймівські цукерки та шоколад завжди буде попит.
(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG