Доступність посилання

ТОП новини

Іракські шиїти вимагають звільнити «метальника черевиків»


Тисячі демонстрантів у понеділок мітингували за звільнення журналіста, який кинув у президента США Джорджа Буша черевики й назвав його «собакою».

Демонстрації на підтримку журналіста відбулися у Багдаді в шиїтському районі Місто Садр, на півдні країни у місті Басрі та священному для шиїтів місті Ан-Наджаф.

Іракська влада повідомила, що Мунтадера аз-Зейді затримали відразу ж після інциденту, який стався в неділю під час візиту Буша до Іраку.

За звільнення журналіста виступив і телеканал «Аль-Багдадія», на якому працює затриманий.

Цей телеканал, який працює на Ірак, але базується в Єгипті, відомий своєю відвертою підтримкою шиїтських антиамериканських і протиурядових повстанців в Іраку.

У той же час іракський уряд назвав інцидент ганебним і вимагає, щоб працедавці журналіста виступили з публічними вибаченнями.

За повідомленнями, затриманого допитують, чи не заплатили йому за влаштування інциденту, під час якого черевик ледь не влучив і в прем’єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі.

В іракській і загалом арабській культурі доторкнутися підошвою чи взагалі взуттям, а також порівняти з собакою є одними з найтяжчих образ.
XS
SM
MD
LG