Доступність посилання

ТОП новини

Соціальні протести в Росії можуть перерости і в політичні


Марш «незгодних» у центрі Москви, 14 грудня 2008 р.
Марш «незгодних» у центрі Москви, 14 грудня 2008 р.

Прага – Минулими вихідними Росію потрясли давно вже не чувані демонстрації протесту проти економічної політики уряду. У 25-ти головних містах Росії тисячі водіїв і продавців автомобілів протестували проти запровадження від січня 2009 року нових митних виплат на ввезені до Росії вживані автомобілі. У Владивостоку навіть прозвучали заклики до відокремлення від Росії, на знак протесту проти нової економічної політики уряду Володимира Путіна.

За декілька минулих років спостерігачі бачили в Росії хіба що тисячні марші молоді, студентів, із написами-запитаннями на футболках до кремлівських чільників: «Що ми можемо зробити для Вас?» Але в минулі вихідні, вперше після 2004-05 років, в Росії на вулиці знову вийшли тисячі учасників соціальних протестів, які не лише критикували нові митні правила уряду Путіна для ввезення вживаних автомобілів, але й виступили проти підвищення плати за комунальні послуги, як це було в Іжевську 15 грудня. Експерти вважають, що в умовах економічної кризи, неминучим є наростання хвилі соціальних виступів населення Росії.
Політичний аналітик Володимир Прибиловський сказав Радіо Свобода, що «ці виступи стали наслідком дурості і жадоби, бо правлячий клас хоче компенсувати свої проблеми і наслідки кризи за рахунок населення».
Соціальні протести відбуваються відразу ж після нещодавнього виступу прем’єр-міністра Володимира Путіна на з’їзді прокремлівської політичної сили «Єдиної Росії», де він клявся не вирішувати проблеми кризи за рахунок народу. Тоді Путін заявив: «Створені в країні резерви забезпечать на майбутні роки стійкість російської бюджетної системи, причому незалежно від світових цін на нафту та інші наші традиційно експортні товари. А це означає зарплати бюджетників, пенсії, матеріальні допомоги. Все це буде чітко виплачуватися. А система соціальних гарантій – нормально функціонувати. За рахунок громадян країни вирішувати економічні проблеми, латати дірки ми не будемо. Ми не маємо наміру так чинити».
Чи з’явиться масова політична опозиція?
Окремі російські експерти стверджують, що нинішні виступи носять лише суто економічний, соціальний характер і протестувальники навіть не думають про політичні причини їхніх негараздів. Так, аналітик Андрій Колесников вважає, що влада, яка монополізувала політичний процес «не здатна почути сигнали з низів», а інших політичних сил, здатних відповідати на ці виступи, в Росії поки що немає.
Але спостерігачі звертають увагу на створення в Росії нової об’єднаної опозиційної сили – «Солідарності», яка намагатиметься об’єднатися з учасниками соціальних протестів і очолити їх. До цієї групи входять колишній заступник міністра енергетики Росії Володимир Мілов, колишній віце-прем’єр уряду Борис Нємцов, колишній чемпіон світу з шахів Ґарі Каспаров і чимало інших ліберальних діячів Росії. «Солідарність» уже створила свої осередки у 42 областях і має блязько 5 тисяч членів.
Один із лідерів російської «Солідарності» Володимир Мілов пояснив Радіо Свобода, що його сила буде прагнути відновити ліберальні реформи на широкому народному рівні. «Виникла ідея створити якусь єдину всеросійську організацію, яка б об’єднала широкі кола демократичних діячів із усіх регіонів країни для того, щоб досягти повернення Росії на нормальний, цивілізований, демократичний, європейський шлях», – наголосив Володимир Мілов.
Влада відповіла минулої неділі арештами кількох учасників виступів нової опозиційної сили.
Тим часом, не всі опозиціонери з інших дрібних російських партій відгукнулися на об’єднавчі заклики «Солідарності». Чи не використає розколу в опозиції влада для того, щоб у зародку придушити спроби створення нової широкої опозиції в Росії?
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG