Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент вручив заочно премію Сахарова ув'язненому китайському правозахисникові


Правозахисник Ху Цзя під домашнім арештом<br />(Архівне фото. Пекін, липень 2006 р.)
Правозахисник Ху Цзя під домашнім арештом<br />(Архівне фото. Пекін, липень 2006 р.)

Брюссель – Попри політичний тиск, шантажі та погрози офіційного Пекіна Європейський парламент все ж вручив премію імені Андрія Сахарова китайському правозахиснику Ху Цзя. Щоправда, особисто приїхати до Страсбурга на цю ювілейну, 20-ту церемонію вручення нагороди Ху Цзя не зміг. Китайський дисидент перебуває за ґратами через боротьбу проти грубих порушень прав людини у своїй країні. Тож до учасників урочистостей від його імені звернулася з промовою його дружина у спосіб, яким рік тому звернувся до євродепутатів сам Ху Цзя – за допомогою веб-камери.

Урочиста церемонія вручення премії «За свободу думки» розпочалася оголошенням виходу щорічних лауреатів престижної Сахаровської премії. Проте крісло, де мав би сісти цьогорічний переможець, так і залишилося порожнім.
Правда через веб-камеру
Китайський політичний активіст Ху Цзя перебуває у в’язниці вже близько року. Звинувачений у спробі зруйнувати державний устрій, він проводив активну роботу, захищаючи права своїх співвітчизників, порушував проблеми довкілля. Його коментарі й правдиві свідчення про ситуацію зі СНІДом, забрудненням навколишнього середовища в авторитарному Китаї весь світ мав можливість читати в інтернеті.
Комп’ютер допомагав Ху Цзя давати інтерв’ю іноземним ЗМІ, навіть перебуваючи під домашнім арештом. Минулого року цей китайський правозахисник виступив на слуханнях Європарламенту, скориставшись звичайною веб-камерою.
Сьогодні у Страсбурзі також через веб-камеру до учасників урочистостей, серед яких були колишні лауреати та почесна гостя – вдова Андрія Сахарова, Олена Боннер, звернулася дружина цьогорічного переможця Цзен Цзіньянь.
«Я дружина Ху Цзя, який перебуває у в’язниці і не в змозі приїхати на церемонію вручення премії Сахарова. Я теж не можу прибути до Європи, бо не маю паспорта. Вістка про присудження цієї премії дуже зворушила Ху Цзя. Незважаючи на високу ціну, яку йому довелося заплатити за свою діяльність, він каже, що після звільнення подвоїть зусилля у боротьбі за свободу та відкритість Китаю», – зазначила Цзен Цзіньянь.
Після виступу дружини ув’язненого лауреата на очах багатьох європарламентарів та гостей заблищали сльози. Погляди подекуди падали на порожнє крісло поряд із місцем голови Європарламенту Ганса-Ґерта Поттерінґа. Дружина китайського політичного активіста також повідомила, що 50 тисяч євро, які супроводжують Сахаровську премію, стануть основою для створення фонду допомоги сім’ям правозахисників у Китаї.
Характерно, що деякі колишні лауреати Сахаровської премії теж не змогли особисто прибути до Європи через заборони місцевих можновладців.
«Права людини не можуть поступатися газу, нафті чи банківській кризі»
Велику зацікавленість у присутніх викликала вдова Андрія Сахарова Олена Боннер.
«Ось ми у цьому залі, лауреати Сахаровської премії, члени Європарламенту. А чи все ви обміркували і чи все зробили, щоб захистити, я не кажу вже про Ху Цзя, а хоча б його дружину і дитину від держави, з якою, ви, як я розумію, хочете мати добрі стосунки, – у «сахаровському стилі» звернулася до присутніх вдова правозахисника. – Але принципово ніколи не можна поступитися правами людини через газ, нафту, банківську кризу, чи ще дідько знає через що. Права людини – основа майбутнього всієї нашої цивілізації», – заявила Олена Боннер.
А відповідаючи на питання журналістів після урочистостей, вона багато говорила про Китай та Росію. На думку Олени Боннер, у цих обох країнах проблеми з дотриманням прав людини дещо схожі. Населення позбавили права на реальні вибори, місцеве самоврядування позбулося своїх справжніх повноважень, а суди не мають незалежності, вважає Олена Боннер. «Керівництво країни повинне зрозуміти, що досягнення тільки економічних свобод, але без політичних змін ні до чого доброго не привзеде», – наголосила вона.
Цього року премія імені академіка Сахарова вручалася уже вдвадцяте.
(Брюссель –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG