Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко звинувачує Нацбанк у спекуляціях на валютному ринку


Прем'єр-міністр звинувачує Національний банк у спеціально спланованих операціях, які призводять до девальвації гривні.

За словами Юлії Тимошенко, вона ще місяць тому почала помічати негативні процеси, які відбуваються на валютному ринку, але не хотіла публічно про це говорити, щоб не зашкодити ситуації.

«На жаль, НБУ залишився глухий і німий, і не реагує на жодні поради. Саме тому я прийняла рішення оприлюднити відому мені інформацію», – заявила у четвер Тимошенко.

Зокрема, як заявила прем’єр, зараз відбуваються спеціальні спекулятивні операції, які плануються і організовуються за підтримки Нацбанку та деяких банків, а також за підтримки Секретаріату Президента.

Крім того, Тимошенко вимагає вiд Президента термiново внести до парламенту подання на звільнення голови Нацбанку й усунути вiд влади все правління НБУ.

«Я хочу звернутися до Президента України: припинити покривати такi речi, припинити заробляти на таких речах (свiдомих спекуляцiях на валютному ринку) i поставити крапку», – сказала прем’єр.

За словами Тимошенко, виключно голова держави відповідає за діяльність і голови Нацбанку, і НБУ в цілому, тому саме Президент має нести відповідальність і ухвалювати рішення щодо зміни керівництва НБУ.

********
Парламент хоче, Президент може звільнити голову Нацбанку

Віктор Ющенко і Володимир Стельмах. Архівна фотграфія
Заступник голови Секретаріату Президента Андрій Кислинський допускає відставку Володимира Стельмаха з посади голови Національного банку України.

«У Президента немає священних корів. Якщо його рішення і його доручення не будуть виконуватися і він буде бачити, що професійний рівень керівників фінансових установ не відповідає тій ситуації, в якій потрібно долати кризу, він буде ухвалювати відповідні рішення», – заявив Кислинський.

У парламенті зареєстрували проект документа про відставку Стельмаха

Депутат від Партії регіонів Нестор Шуфрич пропонує Верховній Раді звільнити Володимира Стельмаха з посади голови Національного банку.

Про це йдеться в проекті постанови, зареєстрованому в четвер у парламенті.

Документ також передбачає розслідування діяльності посадових осіб НБУ щодо використання золотовалютних резервів і діяльності щодо стабілізації курсу гривні.

Відповідно до статті 51 закону «Про Національний банк», голова НБУ призначається й звільняється Верховною Радою за поданням Президента.

Парламент створив слідчу комісію щодо перевірки Нацбанку

Верховна Рада створила в четвер тимчасову слідчу комісію з питань перевірки діяльності Національного банку в період фінансової кризи.

За проект постанови про це проголосували 416 депутатів за необхідних 150.

Комісії, відповідно до постанови, доручено перевірити діяльність НБУ в забезпеченні стабільності гривні й банківської системи, а також виконанні засад грошово-кредитної політики в період фінансової кризи.

Головою комісії обраний депутат від фракції Блоку Юлії Тимошенко Юрій Полунєєв, заступником голови – депутат від фракції Партії регіонів Владислав Лук’янов, секретарем – депутат від фракції Комуністичної партії Алла Александровська.

Із ініціативою створити комісію з розслідування діяльності НБУ виступив народний депутат від БЮТ Олег Ляшко.

Президент зустрівся з головою Нацбанку

Віктор Ющенко провів у четвер зустріч із головою Національного банку Володимиром Стельмахом, міністром фінансів Віктором Пинзеником та головою «Нафтогазу України» Олегом Дубиною.

Головними темами зустрічі були ситуація з розрахунками за імпортований Україною газ та курсова політика НБУ.

На зустрічі з керівниками Нацбанку та Міністерства фінансів Президент заявив, що ці два відомства мають спільними діями забезпечити стабільний курс гривні, яка на сьогодні є «серйозно передевальвованою».

Віктор Ющенко повідомив, що Національний банк перевірить більшість українських банків і позбавлятиме їх ліцензій у разі виявлення порушень із валютними операціями.

На думку голови держави, за відсутності спекуляцій курс гривні сьогодні коливався б у межах 5,8–5,9 гривень за долар.

Нацбанк підвищить облікову ставку

Про такий намір повідомив голова НБУ Володимир Стельмах у четвер після зустрічі з Президентом Віктором Ющенком.

При цьому він не уточнив, до якого рівня буде підвищена ставка, яка наразі складає 12%.

За словами голови Нацбанку, також буде істотно підвищена вартість кредитів рефінансування.

Такі кроки, заявив Стельмах, спрямовані на стабілізацію курсу гривні й запобігання спекуляцій на валютному ринку.

* * * * * * * * * * *
Українська гривня останнім часом продовжує стрімке падіння щодо долара та євро.

У четвер, в першій половині дня, зокрема, курс продажу готівкового долара в обмінних пунктах київських банків підвищився до 9,95 грн/дол, курс купівлі – до 8,88 грн/дол. Середній курс купівлі євро зріс до 12,35 грн/євро, курс продажу підвищився до 14,38 грн/євро.

А Національний банк встановив на четвер такий курс валют: 1 долар – 7,86 гривень, 1 євро – 11,05 гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG