Доступність посилання

ТОП новини

Парламент подасть Генпрокуратурі матеріали про постачання зброї в Грузію


Верховна Рада доручила Тимчасовій слідчій комісії з розслідування обставин постачання до Грузії української військової техніки передати Генеральній прокуратурі всі документи.

Парламент також просить Генпрокуратуру дати правову оцінку діям міністра оборони Юрія Єханурова, виконувача обов’язків голови Служби безпеки Валентина Наливайченка, секретаря Ради національної безпеки й оборони Раїси Богатирьової, «спрямованим на блокування роботи парламентської слідчої комісії».

Сьогодні депутати заслухали звіт комісії та направили його Президентові й прем’єрові.

У звіті мовиться, що грузинська армія була оснащена за рахунок постачання з України великої кількості саме наступальної зброї (танки, БМП, БТР, артилерійська система «Піон», корабельні установки залпового вогню «Град», вертольоти), яка була використана під час операції в Південній Осетії.

В окремих випадках до Грузії постачалися найсучасніші зразки озброєнь, якими оснащена українська армія, причому вони знімалися з бойового чергування, стверджується у звіті комісії.

Як зазначив голова ТСК Валерій Коновалюк, розслідування встановило, що поставки військової техніки й озброєнь здійснювалися за цінами, значно нижчими ніж ті, що існують на світовому ринку озброєнь.

За його словами, роботі комісії перешкоджали керівники деяких державних органів, які відмовлялися надавати їй відповідні документи і пояснення.

Раніше Коновалюк уже неодноразово виступав із заявами про порушення з постачанням української зброї до Грузії, але підтверджень своїм словам не наводив, а державні органи в відповідь спростовували ті слова.

Зокрема, СБУ заявляла, що за результатами визначених законодавством слідчих дій жодних порушень національного законодавства України та міжнародних угод не виявлено і, таким чином, «усі необґрунтовані твердження та припущення народного депутата України Валерія Коновалюка не відповідають дійсності та є інсинуаціями на шкоду національній безпеці України».

XS
SM
MD
LG