Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: Україна гарантує безперебiйний транзит газу


Україна гарантує безперебiйний транзит газу своєю територiєю до Європи, заявив Президент Вiктор Ющенко на зустрiчi з послами «Великої сімки» та представниками Єврокомiсiї.

Президент нагадав, що наразi до пiдземних сховищ закачано 30 мільярдів кубометрів газу. За його словами, такого обсягу не було в сховищах протягом 10-15 рокiв. Ющенко наголосив, що ця кількість газу може гарантувати стабiльнiсть постачань енергоресурсiв на захiдний ринок.

«Майже половина газу для стабiлiзацiї постачань на захiдний ринок», – зазначив Президент.

Вiн також висловив сподiвання, що газовий ринок у 2009 роцi буде стабiльнiшим.

За словами Ющенка, українська сторона забезпечує регулярні платежі по поточному споживанню газу. А непорозуміння з російською стороною, яке виникло навколо платежів за газ, «стосується сезонного накопичення газу, який був закачаний у літній період у підземні сховища».

Крім того, як повідомив Ющенко, частину платежів за газ Україна здійснює достроково, інша частина буде перераховуватися в січні, лютому, березні – в міру споживання газу.

Представники «Газпрому» заявляли, що через заборгованість України можуть припинити постачання газу для неї з 1 січня.

Євросоюз висловлював сподівання, що Київ і Москва таки владнають газову суперечку і що вона не позначиться на поставках газу до Європи.

XS
SM
MD
LG