Доступність посилання

ТОП новини

Щоб у кожну домівку прийшло Різдво – благодійні проекти на Рівненщині


Рівне – Діти-сироти, багатодітні родини та діти з обмеженими можливостями постали в епіцентрі уваги земляків напередодні Різдва. Раніше на Рівненщині існував єдиний подібний благодійний проект, нині ж чимало ініціаторів намагаються влаштувати свято в домівках, де його зачекалися.

Щойно у Рівному завершився перший етап акції «Наші діти», мета якої –допомога центру «Пагінець», де виховують і лікують 90 дітлахів, хворих на церебральний параліч та аутизм. На жаль, таких дітей в області більшає, констатують у міському управлінні освіти. Нині ж у них з’явилося «Зоряне небо» – спеціальна кімната із тренажером та інше спеціальне обладнання.

Кошти – а це більше 60 тисяч гривень – назбирали всі гуртом – у супермаркетах стояли скриньки, волонтери зверталися до підприємців. Керівник проекту Олексій Муляренко розповів: «Сьогодні передаємо «Пагінцю» меблі, обладнання для сенсорної кімнати, комп’ютери, і ведемо переговори стосовно передачі мікроавтобуса для міста для обслуговування дітей-інвалідів».

Завдяки існуванню «Пагінця» та небайдужості городян його вихованці роблять успіхи, а батьки не почуваються з проблемами наодинці, каже одна з мам, Ольга Морозова, донька якої за недовгий час перебування в Центрі почала розмовляти. «Це дуже важливо, тут допомагають дитині адаптуватися до цього світу, зрозуміти, що вона схожа на звичайних діток і теж потрібна в цьому світі, і може робити абсолютно всі ті дії, які роблять інші», – зазначає пані Морозова.

Різдво – в оновленій домівці

П’ятеро дітей з села Бугаївка Радивилівського району, які цьогоріч стали круглими сиротами, у передноворіччя змогли увійти у власний відремонтований і вмебльований дім. До того діти тіснилися в багатодітної тітки-опікунки. Найстарша дівчинка Марія Креселюк розповіла: «Поміняли вікна, двері. Провели нам газове опалення, перешпаклювали стіни, поклеїли шпалери…»

На ремонт скинулися та провели його місцеві підприємці. Тітка Олена Сенчук не може стримати сліз каже, що й не сподівалася на таку допомогу: «Такого не було, як зараз, добробуту у них раніше ніколи. Дуже вдячні всім, хто допоміг».

А тим часом в гості до п’ятьох сімей, які виховують десятьох і більше власних дітей, з різдвяними подарунками завітала донька президента, Голова національної ради з питань благодійництва Віталіна Ющенко. Не випадково – адже саме на Рівненщині зосереджена третина таких родин в Україні – тут їх понад 170. «Зігрій любов’ю дитину» – проект влади та бізнесу, започаткований рік тому.

Багатодітна мама Раїса Самойлюк зі села Могиляни Острозького району радіє – всі отримали необхідні обновки: школярам – куртки, чобітки, теплі штани, светри, молодшим – іграшки, а ще допомогли фінансово, щоб закупити цеглу для утеплення хати.

А ще Раїса Самойлюк мріє настроїти стареньке піаніно – бо дуже любить її родина співати разом. Зробити їм такий подарунок пообіцяв голова райдержадміністрації – до Різдва за Юліанським календарем. Благодійні акції на Рівненщині тривають.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG