Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський: Христове народження спонукає до єднання


Папа Римський Бенедикт XVI під час промови щорічного різдвяного послання, Ватикан, 25 грудня 2008 р.
Папа Римський Бенедикт XVI під час промови щорічного різдвяного послання, Ватикан, 25 грудня 2008 р.

Рим – Християни латинського обряду відзначають великий празник Різдва Христового. Урочисті святкування відбулися у Ватикані. Папа Римський Бенедикт XVI, промовляючи різдвяне послання, закликав мирян до єднання у протистоянні економічній кризі і воєнним конфліктам.

Похмуре небо у святковий день над Апостольською столицею. Опівдні із центральної лоджії собору Святого Петра Папа Римський оголосив про народження Ісуса Христа. Радісна подія, яка, проте, цьогоріч позначена затяжною фінансово-економічною скрутою.
У традиційному посланні «Urbi et Orbi» («Місту Риму і всьому світу») Бенедикт XVI наголосив: «Там, де не вистачає мінімуму для виживання, де тривожно дивляться у майбутнє, котре чимдалі стає більш непевним навіть у країнах з достатком, там сіяє Світло Різдва Христового і заохочує усіх до солідарності. Бо якщо кожний думає лише про особисті інтереси, світові загрожує повна руйнація».
Вселенський Архієрей виголосив послання 64-ма мовами світу. Його вітання українською радо зустріли українці, які разом із іншими прочанами були на площі Святого Петра. «Веселих свят! З Різдвом Христовим і Новим роком!» – промовив понтифік.
У Римі від сьогодні можна почути також українські колядки і різдвяні церковні співи. За повідомленням радіо «Ватикан», релігійні спільноти, які відзначають Різдво за Григоріанським календарем, провели учора свят-вечірні застілля і 25 грудня відправили святкові богослужіння. Ці різдвяні меси у вихідні на празник відвідують багато українських мирян, бо 7 січня, на їхнє рідне Різдво, в Італії буде звичайний робочий день.
Із думкою про дітей
Упродовж празників українську колядку можна почути і на площі Святого Петра біля найголовнішого і найкрасивішого різдвяного вертепу в Італії. Там же поруч біля новорічної ялинки збираються жителі столиці, паломники з різних країн, щоб помолитися і помилуватися ляльковою композицією на тему народження Ісуса Христа.
Минулої ночі під час різдвяної меси у головному католицькому соборі Папа Римський вкотре засудив війни і насильство на Близькому Сході та в країнах Африки. Більше понтифік говорив про захист знедолених дітей: малих жебраків, неповнолітніх солдатів і жертв педофілії.
У святковому біло-золотавому вбранні Папа пройшов поміж вірних у храмі Святого Петра. Перед початком нічної служби він благословив присутніх лагідною посмішкою. Біля декотрих зупинявся і тиснув простягнені до нього руки. Юрба паломників поза стінами базиліки отримала благословення Святішого Отця із вікна його ватиканських покоїв. Різдвяна меса транслювалася на величезних екранах, розташованих біля храму. Близько сотні телеканалів, понад тисячу радіостанцій рознесли Папине благословення по всьому світу, де майже 1 мільярд 150 мільйонів католиків єднаються у радісній прославі Ісуса Христа.
(Рим –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG