Доступність посилання

ТОП новини

Парламент ухвалив держбюджет-2009


За ухвалення в цілому закону «Про державний бюджет на 2009 рік» у п’ятницю проголосували 226 депутата при необхідних 226. У сесійні залі були зареєстровані 353 народних депутатів.

«За» проголосували 156 депутатів від фракції Блоку Юлії Тимошенко, 46 депутатів від фракції блоку «Наша Україна – Народна самооборона», 20 – від фракції блоку Литвина, 4 – від фракції Партії регіонів.

Парламент доручив уряду до 1 травня внести на розгляд парламенту проект змін до державного бюджету.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин перед третьою за два дні спробою проголосувати закон про держбюджет повідомив, що уряд і парламентський бюджетний комітет змогли збільшити його дохідну частину на 2 мільярди гривень, які буде спрямовано місцевим бюджетам.

Крім того, голова бюджетного комітету Микола Деркач додав, що за пропозицією МВС, яке гарантувало надходження до бюджету додаткових 500 мільйонів гривень за рахунок нових підвищених автомобільних штрафів, на таку саму суму було збільшено видатки на це відомство.

Як повідомив голова парламентського Комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко, уряд погодився перенести 1,032 мільярда гривень фінансування зі спеціального фонду до загального, що дасть змогу забезпечити необхідні потреби всіх силових структур з точки зору їх грошового забезпечення, зарплати працівників, комунальних послуг і продовольства для Збройних сил.

Він також повідомив, що Прем'єр-міністр гарантувала 100% фінансування 3,5 мільярда гривень оборонного замовлення зі стабілізаційного фонду, яке буде, зокрема, спрямовано на проекти будівництва власного корабля класу «Корвет», багатофункціонального ракетного комплексу літака АН-70, збільшення видатків із утилізації звичайних боєприпасів і рідкого палива.

З інших виступів депутатів стало відомо, що під час доопрацювання в бюджеті було передбачено виділення 100 мільйонів гривень на будівництво мосту в Запоріжжі та 200 мільйонів гривень на добудову Мистецького арсеналу в Києві й модернізацію українських бойових вертольотів Мі-24.

********
У внесеному урядом 23 грудня новому проекті держбюджету-2009 його доходи були запропоновані в розмірі 237,55 мільярда гривень, зокрема загального фонду – 182,31 мільярда гривень, що відповідно на 2,4% і 0,8% перевищує показники держбюджету-2008.

Водночас видатки пропонувалося підвищити на 4,9% – до 265,63 мільярда гривень проте за загальним фондом їх пропонувалося зменшити на 5,8% – до 188,56 мільярда гривень.

У результаті граничний розмір дефіциту держбюджету-2009 Кабінет Міністрів пропонував установити на рівні 31 мільярда гривень, що на 23,9% перевищує показник держбюджету-2008. Водночас за загальним фондом дефіцит передбачалося зменшити майже втричі – до 6,03 мільярда гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG