Доступність посилання

ТОП новини

Чехія: головування в ЄС і культурне лідерство


Київ – Від 1 січня головування в Євросоюзі перебирає Чехія. Офіційна Прага обіцяє Україні підтримку її євроатлантичних прагнень та можливості долучитись до «європейської культурної спільноти». На цьому наголосив Посол Чехії Ярослав Башта, вітаючи українських журналістів з початком зимових свят. А директор Чеського культурного центру Рудольф Седлачек повідомив, що для українців головування Чехії в ЄС «стартує» буквально у ці дні. На Україну очікує справжній «культурний бум», зроблений за підтримки чеських митців. Ті заходи, які пропонує Чехія, українцям сподобаються, переконані Ярослав Башта та Рудольф Седлачек. Адже Чехія в цілому стає все більш популярною серед українців.

За статистикою туристичних агенцій, в останні роки зростає кількість українських мандрівників до Чехії: у цій країні можна помилуватись чудовими, схожими на Різдвяні торти, містечками і мальовничими куточками Праги; поринути у минуле під час поїздок до стародавніх фортець і замків.
Також все частіше, українці відвідують численні музичні фестивалі, котрими багата Чехія. А тим, хто не зміг цього року послухати чеських та зарубіжних виконавців у Празі чи у Карлових Варах, варто терміново приїхати до Києва, де відбудуться концерти європейської академічної і класичної музики у рамках головування Чехії в Євросоюзі.
Директор Чеського культурного центру Рудольф Седлачек повідомив Радіо Свобода: «Там будуть виступати чеський ансамбль Martinus і український струнний квартет Post Scriptum – вони гратимуть свої твори. А також в кінці концерту виконуватимуть твори чеських та українських класичних композиторів разом. Концерти розпочнуться у Києві. а пізніше будуть мандрувати по Україні».
«Фотокартини є візитівкою Чехії»
Звичайно, не обійдеться у 2009 році без фотовиставок, присвячених історії, культурі, туристичним «родзинкам» Чехії: до речі, серед фотографів і українські, і чеські митці. А ще, за словами директора Чеського культурного центру, на українців чекає чимало інших мистецьких цікавинок.
«Ми домовились з консульствами Чехії у Донецьку і Львові для пошуку приміщення, де можна розмістити ці фотовиставки. На сьогодні, шукаємо гідне місце у Києві – адже якісно зроблені з любов’ю фотокартини є візитівкою Чехії. Виставка, підготовлена для українських глядачів, запланована на квітень», – зазначив Рудольф Седлачек.
Незабаром під відлік перших секунд нового року Чехія перебере головування в ЄС. А українці уже напередодні цієї події матумуть можливість більше дізнатися і про цю країну, загалом, і про її культурну традицію.
(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG