Доступність посилання

ТОП новини

Саркозі прозвітувався за своє керування Євросоюзом


Виступ президента Франції Ніколя Саркозі перед Європарламентом, Страцбург, 16 грудня 2008 р.
Виступ президента Франції Ніколя Саркозі перед Європарламентом, Страцбург, 16 грудня 2008 р.

Брюссель – 16 грудня у Страсбурзі президент Франції Ніколя Саркозі підбив підсумки свого керування Європейським Союзом. 6 місяців французького головування були багаті на події й потрясіння глобального масштабу, такі як фінансово-економічна криза чи війна на Кавказі. З динамізмом та амбіціями, притаманними тільки Саркозі, господар Єлисейського палацу зумів довести свою європейську місію до переможного кінця. Проте, наголошуючи на своїх заслугах, все ж потрапив під перехресний вогонь євродепутатів.

Загалом місія Ніколя Саркозі біля керма Ради Європейського Союзу визнана вдалою. Проте найбільше визнання отримала його здатність діяти у кризових ситуаціях.
Виступаючи у Страсбурзі, він протягом усієї промови не втомлювався повторювати про свою приязнь до об’єднаної Європи. Ніколя Саркозі зазначив, що саме скоординовані дії всіх 27 країн ЄС уберегли їх від фінансової катастрофи.
«Якби європейські країни, установи не взяли на себе відповідальності, ми б опинилися перед колапсом, банкрутством банківської системи у багатьох країнах-членах ЄС. Європа продемонструвала свою єдність та солідарність. Я особливо згадую ці вихідні, коли треба було терміново надіслати 22 мільярди євро Угорщині. Після ми мусили надати 17 мільярдів євро Україні. А нині ми знову повинні зайнятися частиною країн Балтії. Не говорячи вже про інші світові проблеми, що ми повинні вирішити», – зазначив Ніколя Саркозі.
Саркозі затьмарив собою президента Єврокомісії
Частина євродепутатів визнала важливими заслугами французького головування план відновлення європейської економіки та повернення на шлях ратифікації реформаторської Лісабонської угоди. Останній саміт ЄС ухвалив переголосування цього документа ірландцями протягом наступного року. Крім того, більшість євродепутатів погодилися з тим, що «кліматичний план» ЄС ухвалили саме завдяки енергійності, дипломатії та вмінню переконувати, які проявив дует Ніколя Саркозі та президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.
Проте упродовж останніх 6 місяців у багатьох складалося враження, що голова Єврокомісії Баррозу постійно перебуває у тіні Ніколя Саркозі.
Справді, президент Франції має постійну потребу бути в центрі уваги, чим накликає на себе чимало критики як у себе в країні, так і за її межами. Упродовж останніх декількох місяців це було особливо помітно. Адже жодна країна під час свого головування у ЄС не провела стільки самітів та зустрічей на високому рівні, як Франція. До речі, і в Європарламенті сьогодні звинуватили Саркозі у тому, що він перетворив Єврокомісію на свій секретаріат.
Німецький євродепутат від партії зелених Данієль Кон-Бендіт зазначив: «Бо що Ви, зрештою, зробили? Ви применшили роль Комісії, перетворивши її на секретаріат Ради ЄС, (де Ви були головою). Ось чому служила Комісія, очолювана паном Баррозу. І нічому іншому».
«Підігравав брутальній російській поведінці»
Оцінка політики Ніколя Саркозі у владнанні конфлікту між Росією та Грузією є доволі неоднозначною. Чимало євродепутатів піддали критиці дії Саркозі під час «кавказької кризи». Президента Франції вже неодноразово звинувачували у підігріванні Кремлю та «протекціонізмі» щодо, як висловився раніше євродепутат П’єр Московісі, «брутальної російської поведінки».
Вже згаданий Данієль Кон-Бендіт зауважив: «Нам немає чим хизуватися, доки Європейський Союз не відреагував на арешти паном Путіним багатьох маніфестантів, що вимагають соціальної рівності. Це політика! Коли «великі» (країни) постають перед нами, ми падаємо на коліна. Тому ми кажемо «ні» такій політиці!»
Проте загальний висновок керування Ніколя Саркозі Євросоюзом можна виразити коментарем одного з європейських дипломатів: «Є дві переваги у головування французького президента: перша, донині такого динамізму у жодного голови Ради Євросоюзу ще не бачили. А друга перевага у тому, що це головування нарешті закінчується».
Від 1 січня 2009 року головування в Європейському Союзі перебирає від Франції Чехія.
(Брюссель –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG