Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада звільнила голову Фонду держмайна


Київ – Парламент у п’ятницю відправив у відставку голову Фонду державного майна Валентину Семенюк-Самсоненко. За її звільнення з посади голови фонду держмайна проголосувало 259 народних обранців із фракцій БЮТ, НУНС, Блоку Литвина та Компартії.

Серед звинувачень що пролунали на адресу голови фонду держмайна – відсутність програми приватизації та низька прибутковість підприємств, якими керує Фонд. Також Семенюк-Самсоненко дорікнули тим, що вона призначала на посади регіональних керівників фонду та директорів державних підприємств своїх однопартійців-соціалістів, а не відповідних фахівців.

Сама голова Фонду держмайна не прийшла прозвітувати про свою роботу. Хоча відповідне запрошення їй було відправлено, сказав спікер Володимир Литвин. Із цього приводу депутати зазначили, що це вже не вперше Валентина Cеменюк-Cамсоненко ігнорує їхнє запрошення.

Фонд очолить «Семенюк у квадраті»?

Партія регіонів єдина політична сила, що не стала голосувати за звільнення Семенюк-Самсоненко з посади. «От, дивні ви люди в коаліції! – пояснив позицію фракції депутат-регіонал Нестор Шуфрич. – А хто призначав цього видатного фахівця в питаннях приватизації – пані Семенюк? Ми, можливо, і підтримали би вас, але у нас є певна порядність – ми не можемо звільнити людину, з якою ми працювали, не зважаючи на те, що вона була нав’язана попереднім помаранчевим урядом».

Колишній голова фракції НУНС, а нині лідер депутатської групи «За Україну» В’ячеслав Кириленко, підтримавши звільнення Семенюк-Самсоненко з посади, водночас висловив застереження щодо подальшої діяльності Фонду держмайна. «Ми, звичайно, проголосуємо за зняття Валентини Семенюк, – сказав Кириленко. – Але нас дуже цікавить, якою буде подальша політика Фонду держмайна. Якщо ми зараз звільнимо Семенюк, а потім призначимо «Семенюк у квадраті», і вся приватизація буде поділена на двох – між БЮТом і комуністами – то це буде ще гірше, ніж те, що було до цього часу».

На думку експертів, таким чином завуальовано висловлено застереження щодо кандидатури депутата від фракції БЮТ Андрія Портнова, якого Кабмін пропонував призначити головою ФДМ. Проте, заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін заявив, що їхня політична сила не наполягатиме на цій кандидатурі.

Протистояння довкола ФДМ

Цього року Кабмін двічі намагався усунуту Валентину Семенюк-Самсоненко з посади голови ФДМ і призначити виконувачем обов’язків депутата від фракції БЮТ Андрія Портнова. Але Віктор Ющенко президентськими указами призупиняв виконання цих рішень Кабміну. Завдяки такому заступництву Валентині Семенюк-Самсоненко вдавалося утриматися на посаді до цього часу.

Невдоволення уряду викликали низькі надходження від приватизації. За перше півріччя цього року Фонд держмайна отримав від приватизації 337 мільйонів гривень, що склало лише 3,7% річного плану.

«Юлії Тимошенко не так важливо, щоби на чолі фонду держмайна стояв бютівець, як те, щоби ця людина не блокувала приватизаційні процеси, – коментує ситуацію політолог Кость Бондаренко. – І могла би при цьому забезпечити інтереси окремих бізнес-сил, лояльних до БЮТ. А що стосується позиції Президента, то вже побачили, напевно, що важко пояснити, чому її так захищають на цій посаді».

На думку експертів, це голосування за відставку голови фонду держмайна можна вважати перемогою Юлії Тимошенко. Хоча остаточно вона зможе радіти, коли фонд держмайна очолить потрібна їй кандидатура.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG