Доступність посилання

ТОП новини

Фонд держмайна знову хоче перевірити «Криворіжсталь»


Київ – Чи виконує керівництво «Криворіжсталі» інвестиційні зобов’язання? Фонд державного майна вкотре планує це перевірити. Як впливають подібні перевірки і невизначеність чиновників у питаннях приватизації на інвестиційний клімат в Україні?

Перевірку виконання німецькою компанією Mittal Steel Germany Gmb взятих на себе інвестиційних зобов’язань при купівлі понад 90% акцій меткомбінату «Криворіжсталь» Фонд державного майна планує провести у вересні. А для підвищення прозорості ФДМ планує залучити до цього низку міністерств та відомств.

Подібна перевірка уже здійснювалася у березні. Тоді фахівці Фонду зафіксували невиконання чотирьох пунктів договору купівлі-продажу.
За даними комісії, на меткомбінаті не проводилася реконструкція коксових батарей і не був впроваджений комплекс природоохоронних заходів. А в минулому році не здійснена реконструкція цеху сіркової очистки коксохімічного виробництва. А окрім цього, не виконаний пункт про направлення відповідних коштів на поліпшення соціально-побутових умов працівників.

Фонд Держмайна звернувся до Кабінету Міністрів із проханням виділити кошти на судовий процес щодо розірвання договору із Mittal Steel. Прем’єр Юлія Тимошенко вважає заяви ФДМ провокативними і необґрунтованими.

Працівники ж «Криворіжсталі» у середньому отримують 600 доларів на місяць.

Угоду купівлі-продажу «Криворіжсталі» потрібно впорядкувати

Фонд держмайна має повне право проводити перевірки інвестиційних зобов’язань на приватизованих підприємствах, зазначає директор Міжнародного інституту приватизації Олександр Рябченко.

Однак ситуація на «Криворіжсталі» специфічна, каже він: «Угода купівлі-продажу виписана так, що буде контролюватися протягом 30 років. До того ж, вона виписана непрофесійно. І багато пунктів цієї угоди можуть допускати тлумачення кожною зі сторін так, як вони це бачать. Через це ці перевірки, на відміну від інших підприємств, будуть закінчуватися тим, що Фонд буде визнавати, що зобов’язання невиконані, а «Мітал» буде казати, що зобов’язання виконані».

На думку пана Рябченка, спочатку ФДМ мав би впорядкувати угоду купівлі продажу «Криворіжсталі» та жорстко конкретизувати всі її пункти.

Ситуація ж, яка в Україні склалася з приватизацію, зокрема, щодо керівництва Фонду державного майна, негативно впливає на інвестиційний клімат і відлякує серйозних інвесторів, наголошує експерт економічних програм Центру імені Разумкова Костянтин Кузнецов.

«Це достатньо негативний сигнал для потужних інвесторів, які сьогодні тільки роздивляються Україну, як об’єкт вкладання своїх коштів. Великих, серйозних інвесторів це відлякує, тому що ФДМ, його робота, сьогодні є частиною загальної купи проблем, яка існує в державі», – зазначив Костянтин Кузнецов.

Двовладдя у Фонді державного майна триває вже кілька місяців. Президент вважає легітимним керівником Фонду Валентину Семенюк-Самсоненко. А уряд – призначеного виконувати обов’язки Андрія Портнова. Тим часом, через президентсько-прем’єрське протистояння у цьому питанні приватизація в країні залишається практично заблокованою. А до бюджету не надійшли кошти, заплановані від приватизації.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG