Доступність посилання

ТОП новини

Америка зустрічає Новий 2009-й


Нью-Йорк – Новорічне святкування в Америці відрізняється від відзначень в Україні, можна сказати, фундаментально. В Україні прийнято під Новий рік підносити рюмки, гранчаки та інший посуд, сидячи за святковим столом з рідними й друзями вдома чи у гостях. Американці ж сідають за святковий стіл на Різдво, тобто шістьма днями раніше, а Новий рік зустрічають, як то кажуть, на людях: у ресторані, у клубі, а подекуди до цього ще додається традиція нічних спектаклів та концертів.

Наприклад, у нью-йоркському концертному залі Avery Fisher Hall під Новий Рік дає нічний концерт Нью-йоркський філармонічний оркестр, і зустріч Нового року з шампанським після виступу. Зате ані крихти алкоголю не дозволяють приносити на Таймс-Сквер. Це площа на перехресті Бродвею та Сьомої Авеню. Вона вважається самісіньким центром великого міста. Саме там, знову ж таки, за традицією, сотні тисяч людей збираються, аби привітати Новий Рік просто неба, причому незалежно від погоди, ані сніг, ані дощ не завадять.

Уявіть собі такий натовп перед баштою Reuters, де рівно о 12 ночі падає величезна дзеркальна куля. Подію транслює телебачення на всю країну і далеко поза її межами.

Заходи безпеки екстраординарні. Проїзди автомобілям перекрито. З вулиць, що виходять на Таймс-Сквер, забирають геть усі урни для сміття – на всяк випадок, щоб терористи бомбу не підклали. З цією ж таки метою глухо закупорюють каналізаційні люки. Поліція перевіряє пакунки, торбини, рюкзаки. Навіть пива не можна проносити на Таймс-Сквер. Втім, це не впливає на веселий настрій юрби. Ще б пак, адже таке трапляється лише раз на рік.

Можна обійтися і без ворожки

Чи звертаються американці до ворожок, щоб дізнатися, що станеться у Новому році? Ворожки, звичайно, є. Так, у центрі Нью-Йорка можна побачити вивіски типу: «Пані Цецилія. Ворожить на картах, на каві, по долоні. Передрікає долю. Дає бізнес-поради. Ціна поміркована».

Одначе, не потрібно йти до ворожки, щоб передрікти, слідом за Бараком Обамою, новообраним президентом Сполучених Штатів, що «2009-й буде важким роком для нас. Перш, ніж покращати, ситуація погіршиться».

Програма Обами передбачає три мільйони нових робочих місць

Країна переживає економічну кризу, найгіршу за всі роки після Другої світової війни. Американці очікують, що прихід до Білого дому молодого, 48-річного енергійного лідера, допоможе подолати кризу. Обама заповідає широку програму громадських робіт загальною вартістю від 700 мільярдів до трильйона доларів. Він пропонує реконструкцію інфраструктури країни, будівництво нових автомагістралей і відновлення існуючих, спорудження шкіл, впровадження енергозберігаючих технологій, відхід від нафтової залежності.

На думку команди нового президента, який вступить на посаду 20-го січня, програма Обами допоможе створити приблизно три мільйони нових робочих місць. Тож у американців є підстави без ворожки з оптимізмом вітати Новий рік, сподіваючись нового початку.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG