Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» повністю припинив постачання газу в Україну


Постачання газу в Україну припинено з 10:00 (за московським часом) 1 січня, повідомило управління інформації ВАТ «Газпром».

«Постачання газу в напрямку України знижено на 90 мільйонів кубометрів на добу (на одну чверть); постачання на експорт залишаються на рівні 300 мільйонів кубометрів на доб», – уточнюють у «Газпромі».

Тим часом, Україна пропонує залучити до переговорів з Росією про газ представників Єврокомісії.

У спільній заяві Президента Віктора Ющенка та Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко стверджується, що Україна повністю розрахувалася за поставки газу в 2008 році. У заяві міститься також заклик негайно відновити переговори про постачання палива у 2009 році, а також зобов’язання забезпечити безперебійний транзит газу до Європи.

Напередодні, 31 грудня, переговори «Газпрому» з українською стороною тривали в середу, 31 грудня 2008 року, до пізнього вечора.

Близько 23:00 за київським часом голова правління «Газпрому» Олексій Міллер повідомив журналістам, що переговори з українською делегацією не дали результату. Заборгованість за постачання газу не було погашено, «Газпром» так і не побачив на своєму рахунку гроші за постачання, попри усні заяви української сторони, додав Олексій Міллер. У цій ситуації «Газпром» із 10 ранку 1 січня в повному обсязі припинить постачання газу споживачам України. «Вся відповідальність у ситуації, що склалася, лежить на українській стороні», – наголосив Міллер.

Раніше, в середу, для обговорення проблеми постачань російського газу в Україну та його транзиту через українську територію до Європи зустрілися президент Росії Дмитро Медведєв і прем'єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін.

«Компанія «Газпром» запропонувала українським партнерам продавати газ за 250 доларів за тисячу кубів», – заявив Володимир Путін. Він зазначив, що, незважаючи на пільгові умови, українські партнери відмовляються від підписання контракту.

Позицію України щодо ціни на газ Київ озвучив у ніч на 1 січня, вже після заяви Олексія Міллера про те, що переговори не дали результатів.

Керівництво України вважає оптимальною ціну на російський газ на 2009 рік 201 американський долар за 1 тисячу кубометрів, а ставку транзиту українською територією – не нижче ніж 2 долари за одну тисячу кубометрів за 100 кілометрів, ідеться в заяві Президента України Віктора Ющенка та Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Ющенко і Тимошенко закликали Росію продовжити переговори, не скорочуючи постачань газу українським споживачам.

У заяві Президента та Прем'єра України також наголошено, що «Україна гарантує технологічне забезпечення надійного й безперебійного транспортування російського природного газу до європейських країн через свою територію».

XS
SM
MD
LG