Доступність посилання

ТОП новини

Україна закликає Росію поставляти газ по $179,5 до досягнення нових домовленостей


Про це сказано в спільній заяві Президента Віктора Ющенка і Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, направленій владі Росії.

«Керівництво України закликає російських партнерів дотримуватися взаємних зобов'язань України й Російської Федерації щодо обсягів транзиту природного газу європейським споживачам і забезпечення балансу газу для українських споживачів за діючими на сьогодні ціновими параметрами», – сказано в заяві.

Україна має намір продовжувати переговори з Росією на основі положень меморандуму між урядом Росії й Кабінетом Міністрів України про співробітництво в газовій сфері від 2 жовтня.

Корекцію розрахунків за взаємними зобов'язаннями Україна пропонує провести відповідно до цін на газ і його транзит, які будуть зафіксовані в підсумкових документах за результатами переговорів.

Сьогодні о 9:00 за київським часом російський «Газпром» припинив поставки природного газу в Україну.

Напередодні, 31 грудня «Газпром» заявив, що черговий раунд переговорів з Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» щодо поставок газу на 2009 рік завершився безрезультатно.

Україна пропонує Росії підвищити ціну на імпортований газ на 21,5 долара до 201 долара за одну тисячу кубометрів, а ставку транзиту – на 0,3 долара до 2 доларів за тисячу кубометрів на 100 кілометрів відстані.

Натомість «Газпром» пропонує «Нафтогазу України» купувати природний газ із 2009 року по 250 доларів за тисячу кубометрів

«Нафтогаз України» увечері 30 грудня повідомив, що перерахування близько 1,5 мільярда доларів у рахунок погашення заборгованості за газ завершено і, таким чином, борг погашений.

XS
SM
MD
LG