Доступність посилання

ТОП новини

Україна підготувалася до газової війни


Київ – Вранці 1 січня російський «Газпром» припинив постачання газу в Україну. У відповідь Президент Віктор Ющенко та голова уряду Юлія Тимошенко виступили зі спільною заявою, в якій запевнили, що Україна має достатні обсяги газу в сховищах, що дозволить забезпечувати власні потреби протягом тривалого часу.

За словами радника прем’єр-міністра з паливно-енергетичних питань Олександра Гудими, контракт про постачання газу на 2009 рік може бути підписаний вже найближчим часом. Про це він сказав Радіо Свобода.

Цінові розрахунки

У спільній заяві Президента та Прем’єр-міністра зазначається, що за українськими підрахунками, зробленими на підставі міжурядового меморандуму про співпрацю у газовій сфері, на початку 2009 року ціна на російський природний газ для України повинна становити $201 за одну тисячу кубометрів, ставка транзиту через територію України – не нижче $2 за одну тисячу кубометрів на 100 кілометрів відстані.

Натомість запропоновані Російською Федерацією умови про підвищення цін на газ до $250 з урахуванням різкого падіння світових цін на нафту є фактичним встановленням для України середньоєвропейської ціни на природний газ. Водночас російська сторона пропонує зберегти ставку транзиту $1,7, що більш ніж удвічі нижче за середньоєвропейські показники.

«Такий рівень транзитної ставки робить практично неможливою підтримку газотранспортної системи в належному технічному стані», – зазначено у спільній заяві.

Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко запевняють, що «жодна українська сім’я не відчує ускладнень, оскільки Україна має достатні обсяги газу в сховищах». Також Україна гарантує технологічне забезпечення безперебійного транспортування російського газу до європейських країн.

На думку експертів, найбільш суперечливим питанням є ціна за транзит російського газу в Європу. Радник прем’єр-міністра з паливно-енергетичних питань Олександр Гудима вважає, що українська позиція на газових переговорах є доволі сильною.

«Україна виконала всі взяті на себе зобов’язання і ціною неймовірних зусиль розрахувалася в останній день за спожитий газ, – каже він. – Так що тепер, я вважаю, більш складна позиція в росіян. Бо якщо Чехія, Словаччина, Болгарія, прибалтійські держави мають ціну дещо меншу, ніж задекларовані для України $ 250 за тисячу кубометрів – ну, то де ж тоді тут ринкові ціни?!», – наголосив Олександр Гудима.

Газу вистачить до весни

Зараз «Нафтогаз» розпочав використання резервного газу, що був раніше закачаний у сховища. Олександр Гудима запевняє, що Україна може протриматися без поставок російського газу досить довго, до кінця опалювального сезону.

«Уряд та «Нафтогаз» передбачили проблеми і мають запаси найбільші за останні роки – 17 мільярдів кубометрів газу, – каже Олександр Гудима. – Цього та газу власного видобутку цілком достатньо до весни, коли споживання газу зменшиться. Тобто нема ніяких проблем витримати тиск з боку Російської Федерації, якщо він буде. Але я є оптимістом і вважаю, що тиску не буде».

На думку урядового радника, вже 2 січня може бути підписаний українсько-російський контракт на постачання газу в 2009 році, де ціна газу становитиме між $ 200 і $ 250, а також буде вищою за чинні $ 1,7 ціна транзиту російського газу.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG