Доступність посилання

ТОП новини

«Україна не впоралась із роллю транзитної держави...» – віце-президент «Газпрому»


Саме тому, за словами Олександра Медведєва, Україна винна в проблемах з постачанням газу до Європи.

Про це віце-президент «Газпрому» Олександр Медведєв заявив у суботу в Празі.

Як повідомляють чеські засоби масової інформації, О. Медведєв запевнив Чехію, яка від 1 січня цього року головує в ЄС, що Росія у справі постачання газу до Європи свої зобов’язання виконує, тоді як Україна краде газ з експортних газопроводів.

О. Медведєв заявив також, що українська сторона відмовляється продовжувати переговори, тоді як Росія прагне якнайскоріше вирішити проблему з транзитом газу до Європи.

2 січня в Празі проблему транзиту газу до Європи через Україну обговорювала делегація українських фахівців на чолі з міністром палива та енергетики Юрієм Проданом.

До складу делегації, як повідомили чеські ЗМІ, входив також заступник голови НАК «Нафтогазу України» Володимир Чупрун. Члени української делегації зустрілись у Празі з прем’єром уряду Міреком Тополанеком і віце-прем’єром із питань європейської інтеграції Александром Вондрою.

У ході переговорів чеська сторона запевнила, що намагатиметься будувати взаємні відносини з енергетичними партнерами ЄС на засадах передбачливості та надійності й уважно стежитиме за розвитком українсько-російського діалогу.

З боку української делегації заяв чи інших офіційних документів щодо результатів переговорів у Празі не було оприлюднено.

Тим часом, «Нафтогаз України» обурений заявами керівників «Газпрому», які дискредитують Україну в очах європейського співтовариства.

У компанії вважають, що неспроможність керівництва «Газпрому» вести переговори за принципами партнерства призвела до припинення газопостачання Україні і розбалансування механізму газового транзиту до Європи. У компанії переконані, що така позиція «Газпрому» суперечить світовій практиці ведення переговорів, загальноприйнятим принципам ведення бізнесу і нагадує практику «енергетичного шантажу» і «економічного пресингу».

1 січня ВАТ «Газпром» припинив постачання газу до України, оскільки Москва і Київ не змогли домовитися про умови нового контракту. При цьому і Україна, і Росія запевняють, що перебоїв з постачаннями газу до Європи не буде. Разом з тим Польща, Угорщина, Румунія і Словаччина заявили про зменшення надходжень російського газу, який транспортується через територію України.
XS
SM
MD
LG