Доступність посилання

ТОП новини

Дії «Газпрому» є загрозою енергобезпеці України та Європи – «Нафтогаз»


Те, що робить «Газпром», ставить під загрозу енергетичну безпеку України і Європи і може спричинити непередбачені наслідки для всієї газотранспортної системи Європи.

Так вважають у «Нафтогазі України».

Компанія вимагає від «Газпрому» припинити технічні маніпулювання з обсягами та напрямками поставок газу, синхронізувати роботу газотранспортних систем Росії, України і Європи та повернутися до конструктивної динаміки переговірного процесу.

«Нафтогаз» також вимагає від негайного поновлення рівномірного постачання газу усіма основними транзитними напрямками поставок російського газу Європейським споживачам: Союз, Прогрес, Уренгой-Помари-Ужгород, Кременчук-Тирасполь-Ізмаїл.

Компанія зазначає, що відсутність технічної угоди між «Нафтогазом» і «Газпромом» не дає можливості визначити технічні обсяги і напрямки для рівномірного розподілу обсягів транзитного газу для країн ЄС.

«Таким чином, «Газпром» свідомо йде на невиконання своїх зобов'язань перед Європейським Союзом», – вважають у «Нафтогазі».

«Нафтогаз України» попередили про зниження обсягів транзиту російського газу на 52 млн. кубометрів на добу на одному з чотирьох головних транзитних напрямків – у транзитному коридорі «Союз» із 72 до 20 млн. кубометрів у добу.

Як повідомляють представники «Нафтогазу», при таких обставинах цей напрямок виводиться зі схеми поставок газу в країни ЄС.

Навіть при формальному збереженні «Газпромом» заявлених обсягів поставок транзиту, «Нафтогаз» технічно не зможе забезпечити перерозподіл зазначеного обсягу між країнами-транзитерами.

«Таким чином, ситуація, що склалася, повністю свідчить про те, що «Газпром» не може виконати своїх зобов'язань перед країнами ЄС», – наголошують у «Нафтогазі України».

XS
SM
MD
LG