Доступність посилання

ТОП новини

Путін: Росія від 5 грудня починає скорочувати постачання газу на кордон із Україною


Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що йдеться про скорочення обсягу, який дорівнює, за його словами, «вкраденому Україною» обсягу газу – 65,3 мільйони кубометрів.

За повідомленням російських ЗМІ, інформацію про кількість ніби-то незаконно відібраного Україною газу в понеділок Путін отримав від голови «Газпрому» Олексія Міллера. На пропозицію Міллера «скорочувати обсяг постачань на кордоні Росії та України на такий самий обсяг, який «вкрадено», – 65,3 мільйонів кубометрів, і надалі скорочувати на обсяг вкраденого газу по днях», Путін відповів, «добре, згоден, скорочуйте з сьогоднішнього дня. І поінформуйте європейських партнерів і Єврокомісію про ситуацію».

Олексій Міллер також зазначив, що «Газпром» для того, щоб компенсувати постачання газу до Західної Європи, збільшить обсяг газу, що постачається через Білорусь, Польщу і трубопроводом «Блакитний потік» (через Туреччину).

Київ, зі свого боку, запевняє, що повністю дотримується зобов’язань щодо транспортування російського газу. Але деякі країни, зокрема, Чехія, Болгарія, Хорватія, Греція, Туреччина повідомляють про зниження обсягів постачання палива через українську територію.

НАК «Нафтогаз України» вимагає від «Газпрому» припинити технічні маніпуляції з обсягами і напрямами постачання газу, синхронізувати роботу газотранспортних систем Росії, України і Європи та повернутися до конструктивної динаміки переговорного процесу.
XS
SM
MD
LG