Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вимагає від Росії та України негайно відновити поставки газу до Європи


Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу назвав неприйнятною ситуацію, за якою безпека постачання газу до ЄС стала заручником у переговорах між Росією та Україною.

Баррозу також висловив переконання у тому, що «на кону» репутація обох країн як надійних партнерів ЄС.

При цьому голова Єврокомісії висловився за пошук стабільного та довготермінового рішення для гарантування надійних постачань газу до ЄС.

Сьогодні Баррозу провів телефонні розмови з обома прем’єрами, України та Росії.

Виступаючи на прес-конференції в Празі, столиці Чехії, яка головує в Євросоюзі, Баррозу повідомив: «Прем’єр-міністр (Росії Володимир) Путін сказав мені, що Росія постачає газ, призначений для Європейського Союзу, однак є декотрі проблеми з транзитом через Україну. Прем’єр-міністр (України Юлія) Тимошенко сказала мені, що вони не створювали жодних проблем із транзитом газу через Україну. Вони спроможні переправляти газ до Європейського Союзу за умови, якщо Росія подасть цей газ в українську мережу».

У свою чергу прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек заявив, що в разі, якщо до четверга 8 січня поставки газу до Європи не будуть відновлені, відносини Євросоюзу з Росією та Україною будуть поставлені під загрозу.

Тополанек зазначив: «Ми будемо намагатися на зустрічі в Брюсселі на рівні міністрів, за участю представників «Газпрому» та «Нафтогазу», знайти технічне вирішення проблеми, щоб за згоди обох сторін конфлікту могла почати працювати міжнародна команда спостерігачів, яка б працювала на російсько-українському кордоні, щоб ми могли спостерігати за поставками газу і могли відновити його транзит».

«Газпром» і «Нафтогаз» покладають одне на одного відповідальність за припинення поставок газу до Європи. Переговори керівників обох компаній після тижневої перерви продовжаться завтра у Москві – обидві сторони підтвердили це.
XS
SM
MD
LG