Доступність посилання

ТОП новини

Чалий: Європі загрожує «енергетичний Мюнхен»


В ефірі Радіо Свобода експерт Олександр Чалий заявив «Євросоюз займає позицію страуса. Якщо ЄС не буде більш активним, то це створює загрозу нового «енергетичного Мюнхена». Фактично при мовчазній згоді Брюсселя відбудеться ґвалтування України. Якщо Брюссель буде проявляти пасивність, це створить загрози як для Євросоюзу, так і для України»

«Існує небезпека, що знову з’явиться посередник. Росія дає високу ціну на газ, потім з’являється посередник на білому коні і каже, що може за півціни купувати газ. Але сьогодні є Меморандум, у якому записано, що газові відносини повинні здійснюватись без будь-яких посередників», – зазначив Олександр Чалий.

Він також зауважив: «Найбільш цивілізованим вирішенням суперечки було б наступне. Росія постачає газ в Україну в обсягах, які були в попередньому році. Ми транзитуємо газ в Європу в обсягах попереднього року. І ми продовжуємо переговори щодо ціни на газ і щодо ціни на транзит. На жаль, у російсько-українських переговорах наявна політична складова. Газпром фактично порушив європейські правила гри, перекривши газ».

«До того часу, поки ми не переведемо всі ці відносини на європейські правила, будуть виникати ці проблеми. І тут треба поставити питання, щоб Російська Федерація хоча б в частині газових відносин ратифікувала Європейську енергетичну хартію, оскільки Росія хоче жити за європейським правилам, але вона не є стороною ключового європейського документа», – сказав Олександр Чалий.

«Сьогодні Україна вимагає свого місця під сонцем у газовій європейській політиці. До цього наша держава мала напівколоніальний статус», наголосив експерт.
XS
SM
MD
LG