Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв: Росiя не даватиме Українi знижок на газ


Росія в майбутньому не надаватиме преференцiй чи знижок, зокрема, на газ для України, заявив президент Росiї Дмитро Медведєв на зустрiчi з головою «Газпрому» Олексiєм Міллером.

«Майбутня фiнансова модель, яку, до речi, мають створити всi держави, має ґрунтуватися на унiверсальних регуляторах, зокрема цiн... Якщо є цiна, то вона має бути нормальною, рiвноважною, європейською, зокрема для України, без будь-яких знижок, без будь-яких преференцiй. Ось стiльки, скiльки платять європейцi, мають платити й українці», – сказав Медведєв.

За його словами, лише в цьому разi буде забезпечена конкурентноздатність української економiки та стабiльнiсть її полiтичної системи.

Медведєв також заявив, що Україна продавала газ своїм споживачам за завищеною цiною, а вiд рiзницi мали зиск невiдомi структури.

«Минулого року, коли ми постачали газ українським споживачам за цiною 179,5 доларiв, цей же самий газ український споживач отримував за цiною 320 доларiв за тисячу кубометрiв. I вся ця маржа осiдала в кишенях структур, якi нам не вiдомi, якi, ймовiрно, представляють чиїсь корупцiйнi iнтереси. I грошi вiд цих операцiй, ймовiрно, використовувалися для досягнення полiтичних цiлей або для вирiшення особистих проблем», – сказав російський президент.

Крім того, Медведєв заявив, що європейськi споживачi, як i росiйська сторона, мають вимагати, щоб Україна компенсувала збитки у зв’язку з ситуацiєю, пов’язаною з транзитом росiйського газу територiєю України.

Сьогодні голова українського «Нафтогазу» Олег Дубина заявив, що прогресу в переговорах із «Газпромом» наразі немає.


2 жовтня минулого року керівники урядів України і Росії Юлія Тимошенко і Володимир Путін підписали меморандум, який, зокрема, передбачає поступовий, протягом трьох років, перехід до ринкових цін на газ для України і на транзит газу її територією.

XS
SM
MD
LG