Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко ветував закон щодо мінімізації впливу фінансової кризи


Президент Віктор Ющенко за зверненням міністерств фінансів та юстиції, а також Державної митної служби застосував право вето до закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості».

Як йдеться у зверненні, цей документ порушує цілу низку актів вищої законодавчої сили та міжнародних зобов'язань України, повідомляє прес-служба глави держави.

Зокрема, закон тимчасово, до 1 січня 2011 року, звільняє підприємства від сплати ввізного мита на обладнання та комплектуючі. При цьому передбачається, що порядок ввезення, перелік таких підприємств та обсяги товарів встановлюються Кабінетом Міністрів.

Надання ж уряду такого права не відповідає конституційним положенням, за якими система оподаткування, податки й збори встановлюються виключно законами і положенням про рівність всіх суб'єктів права власності перед законом, а також створює умови для лобіювання інтересів певних суб'єктів підприємницької діяльності, повідомляє прес-служба Президента.

Крім того, йдеться в повідомленні, деякі положення закону не відповідають зобов'язанням України перед Світовою організацією торгівлі й не узгоджуватися з основними принципами, визначеними директивами Євросоюзу, і перешкоджатимуть формуванню зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Верховна Рада схвалила цей закон минулого місяця.

XS
SM
MD
LG