Доступність посилання

ТОП новини

Україна за паритетне представництво в комісії з моніторингу транзиту газу


Протокол про створення моніторингової комісії буде підписаний за умови паритетного представництва в ній українських і російських експертів – про це заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко в Києві журналістам у п’ятницю після завершення переговорів із прем’єр-міністром Чехії Міреком Тополанеком.

«Саме в такому дзеркальному варіанті, коли обидві країни – Україна і Росія мають однакові права з доступу експертів, ми підпишемо такий протокол, якнайшвидше, й для цього є уповноважені люди – це віце-прем’єр-міністр Григорій Немиря, міністр палива та енергетики Юрій Пролан і голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина», – сказала Юлія Тимошенко.

Прем’єр нагадала, що раніше українська сторона підписала протокол, запропонований Європейською Комісією, про направлення європейських експертів до України для здійснення моніторингу транзиту газу.

Водночас, за її словами, російська сторона не погодилася з таким варіантом протоколу й запропонувала свій проект відповідного документа.

У свою чергу прем’єр-міністр головуючої в Євросоюзі Чехії Мірек Тополанек зазначив, що європейські експерти здійснюватимуть моніторинг транзиту природного газу на кордоні Росії та України, а також на кордоні України та європейських країн.

9 січня «Газпром» опублікував протокол про створення Міжнародної експертної комісії з контролю за транзитом природного газу через Україну, в якому йдеться, що комісія повинна мати право вільного доступу до документації й об’єктів газотранспортної системи України, а також до підземних запасів газу. Цей документ уже підписаний російською стороною, проте поки не підписаний з боку Єврокомісії та України.

За словами Мірека Тополанека, документ буде підписний після того, як сторони врегулюють технічні деталі контракту.
XS
SM
MD
LG