Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» заявляє, ніби Україна вимагає технічного газу безплатно


Голова правління російського газового монополіста Олексій Міллер перед камерами російського державного телебачення повідомив президентові Росії Дмитрові Медведєву про проект угоди про умови відновлення транзиту газу, який надіслав «Нафтогаз України».

При цьому Міллер стверджував, що Україна вимагає надати цей газ у власність «Нафтогазу» «безплатно, тобто задарма».

Він оцінив вартість технологічного газу, який Україна просить на решту січня, лютий і березень, у 700 мільйонів доларів, які, за його словами, «Нафтогаз» нібито пропонує «Газпромові» «подарувати» для відновлення постачань.

Раніше сьогодні в Києві голова правління «Нафтогазу України» Олег Дубина, повідомляючи про цей самий проект технічного протоколу про умови транзиту російського газу, повідомив: проект передбачає, щоб необхідний для транзиту технологічний газ Росія надала – з урахуванням того, що ціни на газ і на транзит не визначені – «у вигляді технологічного кредиту позичила, або як завгодно».

За його словами, відповіді на пропозицію надати технічний газ у кредит наразі не було.

Українська газотранспортна система для забезпечення транзиту російського газу щодня має використати близько 21 мільйона кубометрів так званого технічного, технологічного або паливного газу, який спалюють для живлення компресорних турбін газонасосних станцій та інших агрегатів.

За повідомленнями, дотеперішні українсько-російські документи про умови транзиту газу передбачають, що цей газ має надавати Росія, а Україна має його оплачувати.
XS
SM
MD
LG