Доступність посилання

ТОП новини

НАТО: «Армію» Косова офіційно створять наступного тижня


Створення війська самопроголошеної Республіки Косово офіційно оголосять 21 січня, повідомив сьогодні в Брюсселі речник Північноатлантичного союзу Джеймз Аппатурай.

Майбутні Сили безпеки Косова очолить колишній косовськоалбанський повстанець, а нині генерал-лейтенант Сюлейман Селімі, якого уряд призначив начальником штабу цих Сил майже місяць тому.

Нині Селімі командує Корпусом захисту Косова, на місці якого створять Сили безпеки.

Корпус захисту створили 1999 року в свою чергу на місці розпущеної Армії визволення Косова, повстанчого угруповання, яке вело збройну боротьбу проти тодішньої Югославії.

Формально нинішній Корпус захисту не є ні оборонною, ні правоохоронною структурою, а вважається цивільною організацією захисту від надзвичайних ситуацій. Він об’єднує в своїх лавах чимало колишніх бойовиків Армії визволення Косова.

Нові Сили безпеки Косова мають бути професійними легко озброєними силами з близько 2 з половиною тисяч активних військовослужбовців і 800 резервістів. Першими завданнями нової структури мають стати захист цивільного населення, реагування на надзвичайні ситуації та ліквідація надлишкових боєприпасів.

Тренування нових сил бере на себе союз НАТО. У Північноатлантичному союзі сподіваються, що зможуть підготувати нові косовські сили до кінця року.

Раніше в НАТО наголошували, що ці Сили безпеки Косова не будуть справжніми збройними силами і не повинні братися за військові завдання, а з часом, можливо, отримають і функції, аналогічні до спецзагонів поліції.
XS
SM
MD
LG