Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв запросив Ющенка на саміт до Москви


Президент Росiї Дмитро Медведєв запросив українського колегу Вiктора Ющенка взяти участь у Московськiй мiжнароднiй конференцiї глав держав i урядiв з питання забезпечення доставки росiйського газу споживачам в Європi.

Як повiдомляє прес-служба Кремля, пiд час телефонної розмови з українським Президентом Медведєв констатував, що газотранспортна система України, як i ранiше, не приймає росiйський транзитний газ.

Глава росiйської держави запропонував розглянути наявні можливостi для вiдновлення роботи ГТС України, а саме: «передати Українi потрiбний їй, необхiдний об'єм технологiчного газу вiд iменi Мiжнародної конференції європейських країн». На основi отриманого об'єму має бути забезпечений робочий стан української ГТС i, таким чином, постачання росiйського транзитного газу європейським споживачам, зазначають у Кремлі.

Одночасно Медведєв запропонував Ющенку розглянути питання про тимчасову пiдтримку низки європейських споживачiв шляхом проведення газообмiнних операцiй, при здiйсненнi яких постачання європейським споживачам газу з українських пiдземних сховищ компенсується аналогiчним об'ємом росiйського газу.

Також росiйська сторона знову повiдомила про свою постiйну готовнiсть вiдновити переговори з постачання газу для внутрiшньоукраїнських потреб за європейськими ринковими цiнами.

Натомість Віктор Ющенко під час телефонної розмови закликав свого російського колегу забезпечити повноцінне постачання транзитного газу в Україну в обсязі 300-310 мільйонів кубометрів на добу.

Президент зазначив, що в свою чергу Україна «гарантує транзит усіх законтрактованих російською стороною та європейськими споживачами обсягів газу своєю територією».

XS
SM
MD
LG