Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: Україна і Росія мають «останній шанс», а інакше Євросоюз перегляне відносини


«Європейська Комісія вбачає в зустрічах, запланованих на найближчі дні, останній і найкращий шанс для Росії і України засвідчити, що вони серйозно ставляться до вирішення цієї суперечки», – заявив речник Єврокомісії Йоганнес Ляйтенберґер.

За його словами, газ мусить піти до Європи, і це стане «перевіркою, на підставі якої буде вирішено, чи є ці країни надійними партнерами, чи ні».

Якщо ж і наступного тижня газ не піде, застеріг речник Єврокомісії, «нам доведеться переглянути пункт за пунктом наші відносини і з Росією, і з Україною і за кожним із них оцінити, чи можемо ми продовжувати «бізнес як звично» за таких обставин».

Він підтвердив, що Європейський Союз на пропонованому президентом Росії суботньому саміті в Москві представлятиме єврокомісар із енергетичних питань Андріс Пієбалґс та міністр промисловості і торгівлі Чехії, яка головує в ЄС, Мартін Ржіман – за умови, що в цій зустрічі візьме участь Україна.

Водночас Ляйтенберґер додав: Єврокомісія очікує, що під час зустрічі розглядатиметься питання постачань газу до ЄС.

Тим часом інший речник Європейської Комісії Ферран Таррадельяс і Еспунь, говорячи про позачергове засідання газової координаційної групи, заплановане на понеділок у Брюсселі, повідомив, що формат цього засідання буде іншим, ніж попереднього – в ньому не братиме участі ані російська, ані українська сторона.

Крім того, на засіданні розглядатиметься виключно питання завданих збитків у зв’язку з припиненням постачань газу в ЄС, а також можливі шляхи вирішення ситуації.

На завтра в Москві російський президент Дмитро Медведєв скликав газовий саміт, в якому, на його думку, мають узяти участь Україна, Росія та інші країни-споживачі і транзитери газу. Українські керівники заявляли, що до Москви на такий саміт не поїдуть.

Тим часом завтра ж у російській столиці планується окрема зустріч Прем’єр-міністрів України і Росії Юлії Тимошенко і Володимира Путіна.
XS
SM
MD
LG