Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія домовилися про європейську формулу ціни газу – російське джерело


По суті, головним підсумком суботніх московських газової конференції і переговорів голів урядів двох країн стала їхня домовленість, що вже від 1 січня цього року вся газова торгівля між ними «здійснюватиметься на основі європейської формули обчислення ціни», повідомило в Москві журналістам у неділю джерело в уряді Росії, яке не називають на ім’я.

При цьому нинішнього року ця ціна на газ застосовуватиметься з 20-відсотковою знижкою, а Україна залишає Росії пільговий тариф на транзит російського газу.

А з 1 січня наступного року ця європейська формула визначення ціни газу діятиме без знижки, додало джерело.

Воно нічого не сказало про вартість транзиту російського газу наступного року. Раніше повідомляли, що домовленості прем’єрів двох країн передбачають, що і ставка транзиту теж стане ринковою.

Конкретних чи хоча б приблизних цін джерело не навело.

Інтернетом поширюється запущена російським державним телеканалом «Весті» версія, що ціна на газ для України, мовляв, складе 376 доларів за тисячу кубометрів.

Це число отримане механічним відніманням 20 відсотків від числа в 470 доларів, яке названо ціною на газ у першому кварталі нинішнього року «для країн, суміжних із Україною».

При цьому не згадано, що в будь-якому разі ціна для України має бути нижчою принаймні на суму вартості транзиту через українську територію.

Припущення російського телеканалу ніхто офіційно ще не коментував.

Минулого року ціна газу для України становила 179,5 доларів за тисячу кубометрів, а ставка транзиту, яка має зберегтися й на цей рік, – 1,7 долара за тисячу кубометрів на сто кілометрів.

Дотепер ціна газу для України встановлювалася раз на цілий рік наперед.
XS
SM
MD
LG