Доступність посилання

ТОП новини

Міллер: Цiна газу для України в першому кварталi буде 360 доларів


Постачання газу до України здiйснюватиметься за цiною 360 доларiв за тисячу кубометрiв, повiдомив голова російського «Газпрому» Олексiй Мiллер на зустрiчi з президентом Росії Дмитром Медведєвим.

«У першому кварталi цього року газ поставлятиметься за ринковою формулою цiни i базова цiна становитиме 450 доларiв. З урахуванням знижувального коефiцiєнта у 20% цiна становитиме 360 доларiв», – зазначив Мiллер.

За його словами, «знижку застосували через те, що тариф за транзит залишився на рiвнi 2008 року, тобто 1,7 долара за тисячу кубометрiв за 100 кілометрів».

Мiллер додав, що з 2010 року «Газпром», вiдповiдно до довгострокового контракту, виходить на ринковi цiни.

«Строго кажучи, ми вже вийшли на ринковi принципи цiноутворення, просто застосували спецiальнi умови», – зауважив, зi свого боку, Медведєв.

Пiд час зустрiчi Мiллер також назвав ціну, за якою Україна отримувала газ минулого року – 179,5 долара за тисячу кубів – «зовсім не ринковою ціною».

Вчора «Нафтогаз» і «Газпром» підписали контракти про поставки газу в Україну й транзит українською територією на 2009-2019 роки. Ставка транзиту на 2009 становитиме 1,7 доларів за тисячу кубів, середньорічну ціну газу, яка визначається за формулою, поки що не озвучували.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про необхідність остаточного уточнення розміру середньорічної ціни на газ на 2009 рік для України до 22 січня.

XS
SM
MD
LG