Доступність посилання

ТОП новини

Обама: шампанське, надії і «американська мрія»


Брюссель – Європейські політики, заохочені «обамівськими» закликами до змін, жваво реагують на прихід до влади нового президента Сполучених Штатів. Очікування співпраці та об’єднання зусиль для зупинки кризи фінансів, насилля і глобального потепління вчуваються практично у кожній реакції представників Євросоюзу. А для простих європейців Обама – це, насамперед, символ перемоги тих, що належать до меншин та повернення віри в «американську мрію».

«Америка вступає до нової ери відповідальності», – сказав новий американський президент у своїй вчорашній інавгураційній промові. Вже сьогодні він зайнявся завданнями, виділеними, як першочергові, а саме — тюрмою на Гуантанамо та американською військовою присутністю в Іраку й Афганістані. Європа сприйняла з великим оптимізмом прихід до Білого дому темношкірого та багатообіцяючого президента. У першу чергу, через очікування змін політики американської адміністрації стосовно решти світу.
Євроінституції ще раз закликали до поглиблення стосунків між США та Євросоюзом. Жозе Мануель Баррозу, голова Єврокомісії, вітаючи Барака Обаму, зазначив: «З огляду на те, що президент Обама приступає до своїх історичних повноважень, я закликаю Європу та Сполучені Штати Америки поглиблювати далі наші трансатлантичні зв’язки та зусилля в залученні інших до подолання великих викликів сучасності».
Обама виступив з «промовою надії» – Кушнер
Жозе Мануель Баррозу додав, що США та ЄС взаємозалежні та потребують відкритості у спільному наступі на фінансово-економічну кризу та глобальне потепління.
Голова зовнішньополітичного відомства Франції Бернар Кушнер особливо відзначає у зверненні Обами до своїх громадян, її соціальне спрямування. «Це була обґрунтована промова надії, але не штучної надії і не порожніх обіцянок, – каже він. – Президент Обама говорив про зусилля, про те, що велич досягається кропіткою щоденною роботою. Його промова мала соціальне спрямування».
Канцлер Німеччини Анґела Меркель в одному з інтерв’ю для німецького телебачення заявила, що вона покладає надію на те, що співпраця із США проходитиме у атмосфері взаємної відкритості та розуміння. Глобальні проблеми не вирішуються окремо взятою країною, а тільки спільними зусиллями, зазначає вона.
За Обаму пили і в посольстві, і за його межами
Велетенські екрани вчора всю другу половину дня транслювали в американському посольстві в Брюсселі інавгурацію новообраного господаря Білого дому. І тут, і в готелі «Хілтон» сотні запрошених на урочистості підняли келихи з французьким шампанським за 44-го президента Америки.
Тим часом, пересічні городяни теж святкували та спостерігали за Вашингтоном із брюссельських кав’ярень та кафе, особливо тих, що розташовані в іммігрантських кварталах. Застілля та обговорення цього історичного моменту тривали до пізньої ночі. На думку відвідувачів, обрання Барака Обами – це урок для людства.
«Перший урок – у самій промові Обами, – каже Клод Демюрже, один із активних учасників цих, так би мовити, «барних» дискусій. – Це означає, що його країна стала прикладом для інших, бо вона може використати те, що приносить користь і може надаватися будь-яким із її громадян. Це, насамперед, урок для іноземців за походженням. Вони піддаються дискримінаціям, і все ж заявляють: «Так, ми можемо!»
Темношкіра студентка брюссельського університету Міріам Мігіша додає: той «факт, що у Білому Домі темношкірий господар, означає, що будь-який представник національної меншини може ефективно працювати і стати людиною, яка об'єднує всю націю».
Експерти закликають до безпекових консультацій
Європейський інститут із досліджень безпеки щойно провів аналіз подальшої стратегії відносин Євросоюзу та Сполучених Штатів.
Експерти інституту рекомендують обом сторонам адаптувати спільну політику відносно Росії. Для цього, на їхню думку, слід проводити набагато тісніші двосторонні консультації. До такого висновку фахівців із безпекових питань наштовхнули нещодавні пропозиції російського президента Дмитра Медведєва переглянути та реорганізувати європейську архітектуру безпеки.
(Брюссель –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG